[1] שוע"ר סי' ערב ס"ב: "יין מגתו מקדשין עליו".
[2] שוע"ר סי' רד ס"ט: "יין שמזגו במים אפילו המים הם הרוב מברך עליו בורא פרי הגפן אם הוא יין חזק שראוי לשתיה ע"י מזיגה גדולה כזו ודרך בני אדם לשתותו במקום יין ע"י מזיגה זו שאל"כ בטלה דעתו אצל כל אדם ואם היין הוא אחד מששה במים שיש במים ו' פעמים כמותו אין מברכין עליו בורא פרי הגפן בכל ענין שאע"פ שיש בו טעם יין אינו חשוב כלום בששה חלקים מים". וראה משנה ברורה שם ס"ק לא
[3] פ. גרינברג, 'סיכום דיני יין ומיץ ענבים לקידוש כפי המציאות כהיום', טבת תשע"ו, עמ' 3.
[4] שו"ת אור לציון ח"ב פ"כ סי"ח.
[5] שוע"ר סי' ערב סי"א: "ולענין מעשה אם אין יין בעיר יקדש בלילה על הפת לחוש לסברא הראשונה וביום יקדש על המשקה שהוא חמר מדינה שאם לא יברך אלא על הפת איזה היכר יהיה לקידוש זה שאף בלא מצות קידוש זה היה מברך על הפת".
וראה קיצור הלכות משו"ע אדה"ז מילואים לסי' ערב עמ' סט: "בספר אשכבתא דרבי (עמ' 97) מעשה רב מכ"ק אדמו"ר מוהרש"ב נ"ע שהבדיל על קפה לפני הסתלקותו, ועוד מביא שם ש'ידוע הוא שגם רבינו הגדול אדמו"ר הזקן נ"ע הבדיל על קאפע קודם הסתלקותו' כו'. ועוד יש להעיר מהידוע מענה כ"ק אדמו"ר שליט"א לחייל בצבא ארצות הברית ששאל על איזה משקה לעשות הבדלה, וענהו: על בירה או תה. שמזה מוכח שבשעת הדחק עכ"פ אפשר לנהוג כן לכתחילה".
ובקונטרס עובר אורח לבעל האדר"ת סי' רצו: "שמעתי בשם גאונים רבים מדור שלפנינו ז"ל, שהורו להבדיל על כוס טייא מתוקה או קאפפע מתוקה. ואחד מגאוני הדור זצ"ל קיים כל ימיו כוס של ברכה בכוס של קאפפע. ונראה מדעתם דחמר מדינה נקרא כל שהוא עשוי לכיבוד לאורחים וכיו"ב וכמו שהוא גם טייא וקאפפע משא"כ חלב".
[6] שוע"ר סי' ערב סי"א: "יש אומרים כו' אם אי אפשר למצוא יין כלל בכל המדינה כו' יקדש על הפת וביום יוצא ידי חובתו במה שמברך המוציא על הפת".
[7] ראה פרי מגדים סי' רפט אשל אברהם ס"ק ב: "ואף שנוהגין לומר על כן בירך כו' אין זה מעיקר הקידוש". על כן אין להפסיק באמירה זו בין נטילת ידיים להמוציא.
[8] היום יום ט"ו אדר א': "גם בקדוש על הפת אומרין סברי מרנן".