מנהגי חב"ד ביארצייט

שאלה:

רציתי לברר את מנהג חב"ד לגבי יום היארצייט. צריך לקבל עליית "מפטיר" בשבת שלפני היארצייט ולקרוא את ההפטרה? איזה משניות לומדים בדיוק? האם צריך להגיד אחריהם "רבי חנניא…" וקדיש? האם מותר לאכול לפני שעולים לקבר? ואם יש עוד מנהגים?

תשובה:


  • נהוג לעלות למפטיר בשבת שלפני היארצייט[1] לתועלת הנשמה[2].

  • מי שאינו יודע לקרוא את ההפטרה בלשון רהוטה ובטעמיה, לא יעלה למפטיר[3] אלא יקבל עלייה אחרת[4].

  • למנהג חב"ד יש ללמוד לפני כל תפילה את שני פרקי המשניות ממסכתות כלים ומקוואות המופיעים בסוף הסידור, ובסוף התפילה אומרים בקול רם את המשנה האחרונה ואח"כ רבי חנניא בן עקשיא וכו' וקדיש דרבנן[5].

  • במשך היממה נוהגים ללמוד פרקי משניות הפותחים באותיות של שם הנפטר[6]. רשימת הפרקים לפי האותיות מופיעה בסוף סידור תהילת ה'. משניות אלו לא נהוג בחב"ד להשתדל לאומרם דוקא בציבור ולומר אחריהם רבי חנניא בן עקשיא וכו' וקדיש.

  • המנהג לא לאכול (וכן לשתות) לפני עלייה לקבר היא רק בקברי צדיקים[7].

  • מנהגים נוספים: אם היארצייט חל ביום קריאה בתורה ישתדל לקבל עלייה וגם לומר את החצי קדיש שאחר קריאת התורה. בשעת התפילה ידלקו חמישה נרות. במשך היממה החל מהשקיעה שידלק נר נשמה[8]



מקורות:

[1] ספר המנהגים עמ' 31: "שבת שלפני יום היארצייט או ביום היאצ"ט אם חל בשבת עולים לתורה מפטיר".


[2] פסקי תשובות סי' קלו אות ט: "מקורו מהחיד"א ועפ"י דברי הזוה"ק שעיקר עליית הנשמה מדרגה לדרגה הוא בשבת שקודם היא"צ, ועליית הבן למפטיר מסייע ועושה נייחא לנשמת הנפטר (כמ"ש ברמ"א יו"ד סי' שע"ו סעי' ד')".


[3] ראה שוע"ר סי' רפד ס"ט: "לכתחילה אסור לעשות כן לקרות למפטיר מי שאינו יודע לומר ההפטרה". ושם סי"א: שחובה היא על הכל לשמוע ההפטרה כמו הפרשה שבספר תורה". ובשו"ע סי' קמב ס"ב נפסק שרק אם "אין מי שיודע לקרות בתורה כהלכתה בדקדוק ובטעמים אפ"ה יקראו בתורה בברכה כהלכתה" (וראה בית יוסף סי' קמא שלדעת הרא"ש הקורא ללא טעמים "אין הציבור יוצאין בקריאתו"). וראה פלא יועץ ערך אמן, שמי שהוא "מלעגי שפה לא יגש לומר קדיש או הפטרה, שאם היו יכולים להתגלות לו אביו ואמו היו צועקים עליו ואומרים לו מי ביקש זאת מידך, חדל לך כי ההעדר טוב ממציאות הרע".


[4] ביאור הלכה סי' קלו: "ואם היא"צ אינו ביום השבת רק בשבוע שאחריו כו' נוהגין לקרותו כשאין חיוב אחר".


[5] שלחן מנחם ח"א או"ח סי' צט.


[6] שלחן מנחם ח"ה יו"ד ב סי' קסז וסי' קעא.


[7] משמעות הזוהר ח"ג עא, א ואלף המגן סי' תקפא ס"נ וס"ק קט שציין הרבי באגרות קודש ח"ג עמ' רעט.


[8] ספר המנהגים חב"ד עמ' 79.