תמיכה כלכלית בהורים

שאלה:

מי שיש לו אב אלמן מבוגר – לפי ערך – שאין לו עבודה, והוא מסרב כל מיני הזדמנויות לעבוד בכל מיני התנצלויות, והוא נקלע למצב בו: א. יש לו חובות גדולים. ב. אין לו מספיק כסף לחיי היום יום. עד כמה מוטלת האחריות על הבנים לעזור לו (כולם בעלי משפחה ב"ה ואין לאף אחד מהם הרבה כסף)?
יש לציין שלהבנת הבנים, יש להאב בעיות פסיכילגיות, במדה מסויימת עכ"פ. ושנות הילדות שלהם לא עברו בקלות. ואף שיש להם כיום קשר להאב, הקשר הוא בהגבלה. כי קשר הדוק ופנימי סופו בדרך כלל בכאב לב וכו'. לאידך, יש להם רצון להתנהג ע"פ ההלכה בזה.

תשובה:

מי שלהוריו אין כסף לצורך מחייתם, ויש לו אפשרות כלכלית לתמוך בהם, חייב לעשות כן מדין כיבוד הורים. לכתחילה, התמיכה בהורים תיעשה מכספו הפרטי של הבן ולא מכספי מעשרותיו.


כאשר לחלק מהאחים יש יותר כסף ולחלקם יש פחות כסף, התמיכה בהורים תתחלק בהתאם למצב הכלכלי של כל אחד מהאחים, ואין מקום לחלוקה שווה.


אין לבנים אפשרות לתמוך בהוריהם מכספם הפרטי – יתנו להוריהם מכספי המעשרות שלהם.


אם חלק מהאחים יכולים לתמוך בהורים מכספם הפרטי, וחלק מהאחים אינם יכולים לתת אלא ממעשרות, יתנו רק האחים שיכולים לתת מכספם הפרטי (באם די בכך למילוי צורכי ההורים) ולא יתנו שאר האחים מכספי מעשרות.


אם אין לבנים אפשרות לתמוך בהורים משלהם, וגם מעשרותיהם אינם מספיקים כדי מילוי צרכי ההורים, אין עליהם חובה לאסוף תרומות עבור הוריהם, וכן אינם חייבים לתת להוריהם מכספם הפרטי ולאסוף תרומות עבור עצמם[1].


מקורות:

[1] שו"ע יו"ד סי' רמ ס"ה: "זה שמאכילו ומשקהו, משל אב ואם, אם יש לו. ואם אין לאב, ויש לבן, כופין אותו וזן אביו כפי מה שהוא יכול. ואם אין לבן, אינו חייב לחזר על הפתחים להאכיל את אביו".


ש"ך שם ס"ק ה: "והוא הדין דאין צריך לכבדו משלו ויצטרך הוא לחזור על הפתחים".


ב"ח שם אות ז ד"ה ואם אין לאב: "כיון שאין האב נהנה בגוף הבזיון שנתבזה הבן בחזרתו על הפתחים אין הבן מחוייב להתבזות בשביל אביו במה שאינו גוף הכבוד".


ובהגהת הרמ"א שם: "ויש אומרים דאינו חייב ליתן לו רק מה שמיחייב ליתן לצדקה (כן כתב הב"י דנראה כן מדברי הרי"ף והרא"ש, וכ"כ הר"ן פ"ק דקידושין). ומ"מ אם ידו משגת, תבא מארה למי שמפרנס אביו ממעות צדקה שלו (הגהות מרדכי דב"ב ובהגהות פ"ק דב"מ ובחידושי אגודה). ואם יש לו בנים רבים, מחשבים לפי ממון שלהם, ואם מקצתן עשירים ומקצתן עניים, מחויבים העשירים לבד. (תשובת מיימוני הלכות ממרים בשם מוהר"ם והביאה הבית יוסף)".


ערוך השולחן שם סכ"א: "כתב רבינו הרמ"א דאם יש לו בנים רבים מחשבין לפי ממון שלהם ואם מקצתן עשירים ומקצתן עניים מחייבים העשירים לבד עכ"ל ולכאורה אין שום רבותא בזה והיאך אפשר בעניין אחר ונ"ל דקמ"ל דכיון שנתבאר דקיי"ל משל אב אלא דבאין לו מחוייב הבן ליתן לו בתורת צדקה ולקמן סי' רמ"ט יתבאר דאפילו עני מחוייב ליתן צדקה ע"ש ולפ"ז היה אפשר לומר דגם העניים יסייעו להעשירים בצדקה שלהם קמ"ל דלא".