תחום שבת

שאלה:

מקורבי גר באוקראינה בכפר נידח אי שם. בכפר הסמוך גר ידידו והוא רוצה לבקרו מידי שבת בשבתו. המרחק בין שני הבתים של ידידי ושל זולתו כ 2 ק"מ בלבד. בין שני הכפרים מפריד גשר צר מאד. כמדומה ברור שאין ע"ב אמה בין הבית האחרון דכפר א' לבית הראשון דכפר ב'. האם יכול ללכת ללא עירוב תחומין? באם ייבדק ובין בית לבית אין 72 אמה, האם וכיצד ומתי עליו לעשות עירוב תחומין?

תשובה:

אם בין הבית שבקצה כפר א' והבית שבקצה כפר ב' יש לכל היותר קמ"א אמות ושליש אמה ועוד קצת יותר [= 66.5 מטר], שניהם נחשבים ככפר אחד ואין צריך עירוב תחומין כדי ללכת מזה לזה בשבת[1].


אם בין שני הבתים הנ"ל שבשני קצוות הכפרים יש יותר מקמ"א אמות ושליש אמה וקצת, אין בני הכפרים רשאים לצאת מחוץ לכפרם בשבת ויום טוב אלא עד אלפיים ושבעים אמה ושני שליש אמה ומשהו [=973 מטר] מהבית שבקצה הכפר[2]. לפי זה, אם ביתו של הידיד מכפר ב' נמצא בתוך המרחק הנ"ל מהבית שבקצה כפר א', יכול בן הכפר הא' לבקרו בשבת. אבל אם ביתו של הידיד מכפר ב' מחוץ למרחק הנ"ל, אין בן הכפר הא' יכול ללכת אליו בשבת, אלא אם כן יעשו עירוב תחומין, כדלהלן.


כדי לעשות עירוב תחומין, צריך שמהבית שבקצה כפר א' ועד לבית הידיד שבכפר הב' יהיה לכל היותר ארבעת אלפים וארבע אמות[3] [=1881.8 מטר]. אם המרחק מהבית שבקצה כפר א' לביתו של הידיד שבכפר הב' גדול יותר, אין אפשרות לעשות עירובי תחומין[4].


במה דברים אמורים, כאשר שני הכפרים ממוקמים זה אצל זה בקו ישר נגד רוחות העולם, כגון שכפר א' במזרח וכפר ב' כנגדו למערב, או שכפר א' בצפון וכפר ב' כנגדו לדרום, אבל אם הכפרים ממוקמים זה אצל זה בקו אלכסוני נגד רוחות העולם, כגון שכפר א' נמצא לצפון מזרח העולם וכפר ב' כנגדו לדרום מערב העולם, או שכפר א' לדרום מזרח העולם וכפר ב' כנגדו לצפון מערב העולם, אזי ניתן לעשות עירוב תחומין גם במרחק גדול מהנ"ל, והיינו שמקיפים תחילה את כל אחד מהכפרים בריבוע של ארבע צלעות כנגד ארבע רוחות העולם, ואזי אם מהקרן של ריבוע כפר א' ועד לבית הידיד שבכפר ב' יש לכל היותר חמשת אלפים ושש מאות וארבע אמות [=2633.8 מטר] ניתן לעשות עירוב תחומין, ואם המרחק מהבית שבקצה כפר א' עד לביתו של הידיד שבכפר ב' גדול יותר, אין אפשרות לעשות עירובין תחומין[5].


אם המרחק מאפשר לעשות עירוב תחומין על פי הכללים הנ"ל, לוקח בן כפר א' לחם כשיעור שתי סעודות [=440 גרם], ומניח אותו לפני בין השמשות של כניסת השבת בקצה התחום של כפר א', דהיינו בסוף אלפיים אמה [=940 מטר] מהבית שבקצה הכפר – באם הכפרים ממוקמים בקו ישר לרוחות העולם, או בסוף אלפיים ושמונה מאות אמה [=1316 מטר] מקצה קרן הכפר – באם הכפרים ממוקמים בקו אלכסוני לרוחות העולם, ומתכוון לשבות שם בבין השמשות, ואזי בשבת יהיה מותר לו ללכת מביתו עד מקום העירוב ומשם עד בית ידידו שבכפר הב'[6].


מקורות:

[1] שוע"ר שצח,יא: "היו ב' עיירות זו סמוכה לזו קמ"א אמה ושליש (ועוד דבר מועט) כדי שיהיה ביניהן ע' אמה ושיריים לזו וע' אמה ושיריים לזו חשובות שתיהן כעיר אחת ונמצאת כל עיר מהן מהלכת את כל העיר השניה וחוצה לה אלפים אמה".


[2] שם, ו: "כל בית דירה שהוא יוצא מהעיר אף על פי שאין דרים בו עתה אלא שהוא ראוי לדירה שיש בו ד' אמות על ד' אמות אם אין בינו ובין העיר אלא ע' אמה ושירים שהם ב' שלישי אמה ועוד משהו שזהו שיעור צלע אחד מצלעות בית סאתים המרובעות ממש הרי זה מצטרף לעיר ונחשב ממנה וכשמודדין לה אלפים אמה מותחים חוט על פני כל רחבה חוץ לבית דירה זה ומשם מודדים לה אלפים אמה. ויש אומרים שמרחיקים משם עוד ע' אמה ושירים ומתחילים למדוד ואצ"ל שאם אין בית דירה סמוך לעיר ומודדין מהעיר עצמה שמרחיקים מחומתה ע' אמה ושירים שכל ע' אמה ושירים הסמוכים לעיר נקראים עיבורה של עיר ונחשבים כעיר ויש לסמוך על דבריהם להקל בדברי סופרים".


[3] ראה שו"ע תט,ה: "כל המניח עירובו במקום, יש לו במקום עירובו ארבע אמות". משנ"ב שם ס"ק יז: "שמקום עירובו קונה לו ד"א תמיד סביביו לבד האלפים שנותנין לו לכל רוח".


[4] שוע"ר תח: "מפני שתחומין מדברי סופרים הקילו בהם והתירו למי שצריך לילך ד' אלפים אמה לרוח אחת מרוחות העיר שיניח מזון ב' סעודות בסוף אלפים מן העיר וזהו הנקרא עירובי תחומין שמערב התחומין זה עם זה ויתכוין לקנות שביתתו במקום עירובו או סמוך לו במקום שיוכל להביא לשם עירובו בבין השמשות ולאכלו אם היה רוצה להיות שם עד בין השמשות ולאכלו שמתוך כך מועיל לו עירובו לקנות שם שביתה בבין השמשות שנחשוב אותו כאלו שבת שם אף על פי שאינו שם בין השמשות לפי שדעתו של אדם ודירתו במקום מזונותיו הוא וכיון שמזונותיו מונחים שם בין השמשות הרי זה כאלו הוא עצמו שבת שם ויכול להלך למחר ממקום עירובו אלפים אמה לכל רוח אף על פי ששבת ולן בבית.


ומכל מקום, אף שמשתכר בעירובו אלפים אמה שעכשיו יכול להלך מן העיר ד' אלפים לרוח אחת אלפים עד עירובו ואלפים להלאה מעירובו, הרי הוא מפסיד בו אלפים שמן העיר לרוחות אחרות כגון אם הניח עירובו לסוף אלפים למזרח העיר אין לו ממקום עירובו אלא אלפים לכל רוח עם ד' קרנים שכל קרן הוא ג"כ אלפים כמו שנתבאר בסי' שצ"ט, נמצא שהאלפים שלמערב הם בצד מזרח העיר ואינו יכול להלך חוץ לשער העיר לצד צפון ולצד דרום אפילו פסיעה אחת ואין צריך לומר לצד מערב העיר ואפילו לצד מזרחה אינו יכול להלך על פני כולה אם היא רחבה יותר מד' אלפים וד' אמות, שזהו שיעור של מערב עירובו אלפים של רוחב קרן צפונית מערבית ואלפים של רוחב קרן מערבית דרומית וד' אמות ביניהן כשיעור רוחב מקום קניית שביתתו שקונה לו עירובו שכל המניח עירוב יש לו שם ד' אמות כמו שיתבאר בסי' ת"ט כשמודדים לו אלפים לכל רוח מעירובו מודדים מחוץ לד' אמות אלו ואח"כ ממלאים הקרנות".


[5] ראה שוע"ר שצט,יד: "עושין התחומין סביב העיר כטבלא מרובעת דהיינו שמודד על פני כל אורך העיר למזרח אלפים אמה לחוץ וכן לצפון ואחר כך רואים כאלו היתה טבלא מרובעת אלפים על אלפים בקרן למלאותה ונמצא התחום בקרן אלפים ואלכסון שהם אלפים ות"ת וכן יעשה בשאר הקרנות".


[6] ראה רמ"א סי' תח: "ויש אומרים דאפילו כלתה מדתו באמצע העיר, מהלך בכל העיר כולה אבל לא חוצה לה, ויש להקל". ובמגן אברהם שם ס"ק ב: "הואיל ולן בה אבל הגיע לעיר אחרת וכלתה מדתו באמצע העיר אסור להלוך יותר".