שכר לימוד בחופש וקייטנות מכספי מעשר

שאלה:

אנחנו שלוחים בחו"ל והלימודים אצלנו מסתיימים ב30/6. מזה כמה שנים שאנחנו שולחים את הילדים שלנו להורים בכפר חב"ד שיוכלו ללמוד בתלמוד תורה במהלך חופשת הקיץ. השנה גבו מאיתנו סכום יקר מאוד על הלימודים עבור כל ילד. קראתי ששכר לימוד לבנים אינו יכול להיות מכספי מעשר, אולם כיוון שמדובר על הקיץ והילדים נמצאים אז בחופש – האם במצב זה מותר להשתמש בכספי מעשר (אפילו חלק מהסכום)?

כמו"כ, האם ניתן גם לקעמפים וישיבת קיץ להשתמש חלקית בכספי מעשר?

תשובה:

הוצאות לימוד תורה של בנים קטנים מתחת לגיל בר מצוה, גם בתקופת החופש, אין לקחת ממעשר[1].


לענין הוצאת שהות הבנים הקטנים בקעמפ (כלומר מה שמעבר להוצאת הלימוד שם) – אם שהותם בקעמפ מוכרחת עבורם כדי לשומרם במסגרת ושלא יסתובבו בבטלה – אין לקחת הוצאה זו ממעשר[2]; אך אם שהותם בקעמפ אינה הכרחית לחינוכם, וההורים עושים זאת כתוספת הידור, אם אין להם כסף רשאים לקחת הוצאה זו ממעשר[3].


לעומת זאת ההוצאות הנלוות ללימוד תורה של הבנים הגדולים אחרי בר מצוה, אם אין להורים יכולת לשלם זאת מכספם הפרטי – רשאים מעיקר הדין לשלם הוצאות אלו ממעשר[4]. כמו כן הוצאות האוכל והלינה בקעמפ או בישיבת קיץ עבור הבנים הגדולים, את תוספת המחיר מעבר למה שבלאו הכי היו מוציאים עבורם בבית – אם אין להם כסף רשאים לקחת ממעשר[5].


מקורות:

[1] כי זוהי חובה המוטלת על האב. ראה שולחן ערוך אדמו"ר הזקן הלכות תלמוד תורה פ"א ה"א-ה"ז; שערי צדקה עמ' קעט; שו"ת משנה הלכות ח"י סי' קסה; הלכות תלמוד תורה משולחן ערוך אדמו"ר הזקן עם הערות וציונים להגרמ"ש אשכנזי פ"א ה"ז הערה 47/ד ח"ב עמ' 487.


[2] ראה הלכות תלמוד תורה משולחן ערוך אדמו"ר הזקן עם הערות וציונים שם הערה הערה 50/ג אות ב עמ' 499.


[3] ראה ש"ך יו"ד סי' רמט ס"ק ג, שהוצאה שההורים אינם חייבים לתיתה לבניהם, אם הם עניים רשאים לקחתה ממעשר.


[4] שולחן ערוך אדמו"ר הזקן שם ה"ז.


[5] ראה שו"ת אגרות משה יו"ד ח"א סי' קמג, שבזמננו תשלומי מדור ומזונות הרגילים עבור הילדים הם בגדר חובה עד הגיעם לגיל שדרך בני אדם לפרנס את עצמם.