שכח מהיתר עיסקא

שאלה:

הי'ה לי סכום כסף בתוכנית השקעה הלכתית וקבלתי תשואה של כמה אחוזים. חבר שלי ביקש ממני הלוואה ואמר שהוא מוכן לשלם לי את התשואה שאני מקבל בתוכנית השקעה ודברנו עם רב והוא אמר שלצורך זה צריך לעשות היתר עיסקה.  חברי אמר שהוא ידאג לזה וגם יעשה חוזה. בפועל הבאתי לו את הכסף, ובסוף הוא לא עשה מה שאמר. עכשיו הוא רוצה להחזיר לי את הכסף פלוס התשואה. הבעי'ה: לא נעשה היתר עיסקה ויש בעי'ה של ריבית. 1. האם אפשר לחייב אותו בתשואה מדין מזיק? 2. אולי אפשר לעשות עכשיו היתר עיסקה ולעשות חוזה חדש להלוואה לשבוע ולהכניס אחוזים יותר גבוהים (לפי חישוב של כל התשואה מתחילת ההלואה).

תשובה:


  1. לא ניתן לחייב את הלווה מדין מזיק, כי גם אילו נניח שזו אשמתו שלא חתמתם על היתר עיסקא – נזק זה נחשב גרמא[1].

  2. כמו כן לא יועיל לעשות עכשיו היתר עיסקא על הלואה שכבר היתה[2].

  3. אפשר לעשות כעת הלואה חדשה עם אחוזים יותר גבוהים על פי היתר עיסקא, ובלבד שהאחוזים יהיו רק קצת יותר גבוהים אך לא הרבה, ובנוסף אין לומר במפורש שהלואה זו נעשית בגלל ההלואה הקודמת, וכל שכן שאין להתאים את האחוזים של ההלואה השניה לתשואה שציפית לקבל בהלואה הראשונה[3]



מקורות:

[1] ראה ש"ך חושן משפט סי' רצב ס"ק טו: "רש"ל ביש"ש פרק קמא סי' ל' פסק דאפילו תבעו לדין ואמר לו תן לי פקדוני כי יש לי ריוח ברור ומברר דבריו, וזה מעכבו, פטור, דמבטל כיסו לא הוי אלא גרמא ע"ש עוד בדין זה. ועיין בנ"י פרק המקבל גבי דורשים ל' הדיוט הביא הירושלמי דמבטל כיסו של חבירו פטור ע"ש בירושלמי ג"כ".


[2] ברית יהודה פ"מ סכ"ג. שו"ת מאמר מרדכי ח"ב יו"ד סי' י.


[3] ברית יהודה פ"מ סכ"ד.