ריבית והיתר עיסקא

שאלה:

יש לי חבר שנקשר אלי מאוד בהיותו חבר בקהילה בה שימשתי  כחזן כ23 שנה. ולא מוצא את נפשו בשום מקום מאז  ומנסה להיטיב עמי ,תמורת הלוואה בריבית של כ11% לשנה בעסקאות נדל׳ן .כנראה שהילדים מעדיפים שלא אהיה רשום כמשקיע ובעקבות זאת גם ההשבחות של הנדל׳ן לא מגיעות אלי..  . אני יודע שאפשר אולי בהיתר עסקא (הייתי רוצה את הנוסח הנכון) אבל יש עניין של סימן ברכה? אבל הוא ייתן לי את האחוזים כשבוע מראש בתור מתנה לפני שהכסף של ההלוואה יגיע אליו. עכשיו שיש לי שתי עקיפות  האם זה יותר פשוט בכדי שהברכה תשרה  בעסקא.הוא לא יחסוך כל מאמץ כדי שהעיסקא תהיה גלאט כושר. האם יש איזו דרך?

תשובה:

הפיתרון במקרה הזה הוא היתר עסקא. מצו"ב נוסח והסבר[1].


מקורות:

[1] היתר עיסקא


אני החתום מטה מודה שקבלתי מ_________________________________________________________


סך ________בתורת עיסקא עד לתאריך ________והתחייבתי להשקיע את כסף  העיסקא  בעסק טוב ומובחר שהוא יותר קרוב להרויח בו.


ואם ארצה להשתמש בכסף  זה לצרכי הפרטיים או לתשלום חובות שיש  לי, הריני מקנה ל_________________ הנ"ל בקנין המועיל חלק בכלל עסקי המניבים רווחים בשווי הכסף שקבלתי, ויהיה אותו החלק בידי בתורת עיסקא. הרווחים שיהיו מהעיסקא יתחלקו מחצה לי ומחצה ל___________________הנ"ל, ואם ח"ו יהיו הפסדים ישא הנותן ________________הנ"ל בשני שליש, ואני המקבל בשליש. ואין אני נאמן לומר שהיו הפסדים או שלא היו רווחים, וכן לגבי גובה הרווחים שהיו, אלא בשבועה חמורה בנקיטת ספר תורה.


אמנם זאת הוסכם בינינו שאם ארצה לתת לנותן העיסקא סך_____________ואחזיר לו את הקרן, הרי שכל המותר שייך לי לבדי ופטור אני מכל שבועה ובירור על הכסף הנ"ל. ואם ישאר הכסף בידי לאחר הזמן הנ"ל וכל זמן שלא אחזירנו, מוסכם בינינו שימשיך הכסף להיות בידי בתורת עיסקא כפי כל התנאים דלעיל.


אם ישנו שטר עיסקא אחר לאחד מאיתנו, לא ייגרע כוחו של שטר זה מחמת אותו שטר. וכן לא יגרע כוחו של השטר האחר מפני שטר זה. 


כל זה נעשה בקאג"ס כתיקון חז"ל ובאופן שאין בו אסמכתא והכל שריר ובריר וקיים.


ועל זה באתי על החתום ________________


 


הערות להיתר עיסקא:



  • שטר זה מהווה תחליף לשטר ההלוואה או לשטר החוב.

  • בשורה העליונה יש למלא במקום המתאים את שם המלווה, וכן יש למלא את שם המלווה בכל מקום שכתוב "ל___ הנ"ל", או "הנותן___ הנ"ל".

  • אחרי המילים "שאם ארצה לתת לנותן העיסקא סך" יש למלא במקום המתאים את כל הרווחים שרוצה המלווה: סכום מוגדר, אחוזים, הצמדה וכו'.

  • הלווה יחתום במקום המתאים בשורה האחרונה.


אם רוצים להוסיף תנאים ניתן לכתוב שטר נוסף ולציין שהכתוב שם הוא בכפוף לשטר העיסקא המצורף. במצב כזה יחתמו הלוה והמלווה גם על שטר העיסקא ועותק משטר העיסקא החתום ינתן לכל אחד מהצדדים.