עירוב – צורת העמודים

שאלה:

א) כאשר מייצרים עמוד לעירוב האם יש עדיפות כיצד יראה החלק הקטן שאליו קושרים את החוט שנמצא בראש העמוד?  בעמודים הנפוצים יש שני סוגים – בצורת האות v או חלק אחד קטן כזה l.

ב) ישנה מחלוקת אם חומרת עומד מרובה על הפרוץ צריכה להתקיים בכל רוח בפני עצמו או בכללות ההיקף. – שאלתי מה פוסקים לשיטת חב"ד בענין זה.

תשובה:


  • אין הבדל הלכתי בין שני האופנים המוצגים בשאלה. כי העיקרון ההלכתי הוא שלא יהיה החוט עובר מצד העמוד אלא מעליו[1], ובשניהם עיקרון זה יכול להתקיים.

  • השיטה הישנה היא שבראש העמוד תקוע כעין מסמר זקוף, ועליו מלפפים את החוט[2]. אלא שבצורה זו יש קושי טכני מסוים, שכדי ללפף את החוט על המסמר צריך לעלות עם סולם לגובה העמוד. כמו כן כאשר רוצים למתוח את החוט, במיוחד בימי הקיץ שדרך החוטים להתרחב, צריכים לעלות אל ראש העמוד. מטעמים אלו, המציאו כיום צורה חדשה, שבראש העמוד יש כעין שני מסמרים בצורת v, והחוט עובר ביניהם. באופן זה נחסכות הבעיות הטכניות הנ"ל: א' אפשר להעביר את החוט גם באמצעות מקל ארוך (מוט טלסקופי); ב' אפשר למתוח את החוט בקלות בעת הצורך שהרי אינו מלופף על גבי המסמר אלא עובר בין שני המסמרים.

  • אלא שבשיטה המודרנית יש להיזהר משני דברים: א' שהפלטה שבראש העמוד שעליה מולחמים המסמרים לא תבלוט מחוץ לרוחב העמוד אפילו מעט (בכדי לא להיכנס לשאלה של 'גג המפסיק' – לשיטות שאין צריך שיעור טפח להגג); ב' יש להיזהר שהמסמרים עצמם לא ייצאו מחוץ לרוחב העמוד, שלא ייווצר מצב שהחוט שאמור להיות מונח על גבי העמוד מונח על חלק המסמר הבולט החוצה מרוחב העמוד[3].

  • לסיכום: במצב שלא מתקיימים ב' התנאים הנ"ל בשיטת שני המסמרים, יש להעדיף את השיטה הראשונה העתיקה של מסמר אחד, במצב ששומרים על ב' התנאים הנ"ל יש יתרון טכני ונוחות מסוימת בשיטה השניה של שני מסמרים.

  • לגבי חומרת עומד מרובה על הפרוץ, חלוקים בזה, - הערוך השולחן (בסי' שסב סכ"ג וסכ"ט וסי' שסג סי"ז) סובר שכל ההיקף מצטרף לענין "עומד מרובה" וכן לענין "פרוץ מרובה", אלא שצריך עכ"פ שיהיה מקצת דופן בכל צד שאל"כ אין ברוח זו מחיצה כלל. וכן נראה דעת המרכבת המשנה (שבת פט"ז ה"ט).


מאידך מהמשנה ברורה (סי' שסא ס"ק ח ובשעה"צ שם סקי"ד) משמע שלא מצרפים את העומד שבשתי הרוחות השלימות למחיצה שברוח השלישית אלא מודדים את ה"עומד מרובה" בכל רוח בפני עצמה. וכן כתב החזון איש (או"ח סי' ע סק"ז וסי' עה ס"ק ג-ה).


למעשה בוודאי שיש לנהוג כדברי המשנה ברורה שהוא הפוסק האחרון.


ולהעיר משו"ת צמח צדק (או"ח מהדו"ח סי' צה) שכתב בתוך דבריו בזה"ל "כיון שיש לו ד' מחיצות ובכל אחת עומד מרובה כפלי כפלים על הפרוץ, לא גרע מפסי ביראות". גם מתוך דבריו משמע שהצריך שבכל צד יהיה מרובה עומד על הפרוץ ולא הסתפק בהיקף המרובה על הפרוץ.


מקורות:

[1]  שוע"ר סי' שסב ס"כ.


[2]  משנ"ב שם ס"ק ד.


[3]  ראה גליון תיקוני עירובין 48 עמ' קפג-קפד.