עירוב חצרות ושיתוף מבואות

שאלה:

לגבי עירוב חצרות או שיתוף מבואות במקום מגוריי בחו"ל: יש חצר ובתוכה שני בנייני מגורים. כלומר זו כתובת אחת לשני הבניינים, רק שאחד נקרא בנין A והשני בנין B. החצר שייכת לבניינים והיא מגודרת מסביב. יש לבנין איש תחזוקה (במקרה שלי הוא גם גר שם, במקרים אחרים הוא גר במקום אחר ומגיע מדי יום לבנין לעבוד בו), התפקיד שלו הוא נקיון, תיקונים וכו' אבל בלי כל קשר לניהול החוקי של הבנין. יש מנהל חוקי לבנין, הוא לא גר ולא נמצא שם אלא יושב במשרד ומטפל בפן החוקי של הבנין (שינויים, ביטוחים וכו' ).

  • לגבי הטלטול בחדר המדרגות של כל בנין לחוד (שגרים בו לפחות שני בעלים יהודים): עושים עירוב חצרות או שיתוף מבואות? ומה לגבי הטלטול בחצר המשותפת לשני הבנינים? והאם מספיק אחד להכל?
  • לגבי השכירות: האם מספיק לתת סכום כל שהוא לאיש תחזוקה (או למנהל החוקי?) או שצריך לשכור מכל דייר בנפרד?
  • באם מספיק שכירות ע"י איש תחזוקה\מנהל חוקי, לגבי עשיית הסוכה זה יספיק או שצריך לבקש רשות מכל דייר כדי שלא יחשב קרקע של רבים?

תשובה:


  • חצר המוקפת גדר ויש בה כמה בנייני מגורים, אם עשו "שיתוף מבואות" עם פת עבור החצר כולה והניחו הפת באחד הבניינים, שוב אין צריך לעשות גם "עירוב חצירות" עבור כל אחד מהבניינים בפני עצמו, ומותר לטלטל בכל החצר והבניינים[1].

  • שכירת הרשות מהגויים הדרים בבניינים צריכה להיות מהם בעצמם, ולא מועיל לשכור מאיש התחזוקה או המנהל החוקי (מדין "שכירו ולקיטו")[2].

  • הבונה סוכה בחצר בנין מגוריו, המשותפת לו ולשאר השכנים, כל עוד סוכתו אינה מפריעה לשימוש סביר של השכנים בחצר, אינו זקוק לרשותם[3], ואין לזה דין הבונה סוכתו בקרקע של רבים[4]



מקורות:

[1]  ראה שוע"ר סי' שפו ס"א: "מבוי כו' בצורת פתח, רשות היחיד גמורה היא מן התורה כו', אלא שחכמים אסרו להוציא ולהכניס ממנו לחצרות, מפני שהחצרות הן מיוחדות כל אחת לבעליה והמבוי משותף לכולם ודומה קצת לרשות הרבים כו', אבל התירו ע"י שיתוף שגובין פת או דבר אחר ממיני מאכל או משקה מכל חצר וחצר ונותנים אותו באחת מהחצרות". ושם סי' שפז ס"א: "המשתתפים במבוי צריכים לערב בחצירות בכל חצר שיש בה ב' בתים כו', כדי שלא ישכחו התינוקות שבחצר זו תורת עירוב כו'. ואם נשתתפו במבוי בפת, סומכים עליו בחצרו ואין צריך לערב כל חצר לעצמה, לפי שהתינוקות מכירים בפת שנשתתפו בה במבוי שמתוך שהפת היא חיי האדם עיניהם תלויות בה".


[2]  ראה שוע"ר סי' שפב סי"ד: "מאשתו או בני ביתו או אפילו משכירו ולקטיו (שבביתו) שוכרים אע"פ שהוא מוחה". מלשון אדה"ז "שבביתו", משמע שלא די בסתם "שכירו" או אפילו שכירו שיש לו זכות שימוש בחצר המשותפת, אלא צריך שתהיה לשכירו דריסת רגל וזכות שימוש בביתו של הגוי. וכן דייקו מלשונו בציונים והערות על משנה ברורה המבואר עוז והדר שם הערה לא. ומן הסתם אין לאיש התחזוקה ואפילו למנהל החוקי שום זכות שימוש בדירות הפרטיות של הדיירים הגויים.


[מאידך, אין צריך לשכור מהדיירים את רשותם הפרטית, אלא די לשכור מהם את רשותם שבחצר, כלומר את זכות שימושם בחלק המשותף. ראה שוע"ר סי' שפב ס"א: "הנכרי אוסר עליהם ואין עירובם מועיל עד שהנכרי ישכיר להם רשותו שבחצר". ושם ס"כ: "עד שישכיר (להם רשות דריסת רגלו בה)"].


[3]  חוט שני סוכות עמ' רכג.


[4]  שאין מברכים עליה כמבואר בשוע"ר סי' תרלז סי"א.