ספר תורה משוח

שאלה:

כבוד הרב יש לי ספר תורה משוח וקראו בו כל השנים. האבא העביר לי אותו בירושה והעברתי אותו לבית כנסת שלי ולא משתמשים בו כי יש ספק בספר המשוח. הספר הזה עלה מחיר בית לפני 50 שנה. מה אני עושה עם ספר התורה הזה שזה על השם של אח של אבא שנפטר בציעורותו והספר התורה זה הוא כמו הילד של אח של אבא. אח של אבא נפטר בגיל 25. אודה לרב אם הוא יכול להחזיר תשובה מה לעשות עם הספר. כואב לי מאוד שלא משתמשים בספר.

תשובה:

אודות כשרות ספר תורה משוח (שהקלף נמרח בצבע לבן קודם הכתיבה), יש מחלוקת הפוסקים, מערכה לקראת מערכה[1]. ונהגו מזה דורות גם אצל האשכנזים וגם אצל הספרדים להקל בזה[2].


ומכל מקום, כיון שיש שאוסרים, אי אפשר לאלץ את מתפללי בית הכנסת להשתמש בספר תורה זה.


למעשה, יש לבדוק את ספר התורה, אם החומר המרוח על הקלף עבה עד שאותיות נסדקות ונופלות מאליהן – אין להשתמש בו כלל[3]; ואם החומר המרוח אינו עבה, כדאי להעביר את ספר התורה למקום שאין להם ספר תורה על מנת שישתמשו בו.


מקורות:

[1] המכשירים: שו"ת פנים מאירות ח"ג סי' לב; שו"ת גבעת פנחס לבעל ההפלאה סי' נו; קסת הסופר סי' ב סי"ב בשם מהר"י מינץ סי' טו; שו"ת זרע אמת ח"ג סי' קלה; שו"ת שואל ומשיב מהדו"ק ח"ג סו"ס קב; שו"ת מהרש"ם ח"ב סי' נב וח"ג סי' א. הפוסלים: קסת הסופר שם בשם בני יונה; הגהת חתם סופר שם; מלאכת שמים כלל ב חכמה סו ובינה ס"ק ח; שו"ת תשובה מאהבה סי' שצ; שו"ת לבושי מרדכי מהדו"ת יו"ד סי' קכח; שו"ת תורה לשמה סי' רמג.


[2] ראה שו"ת יביע אומר חלק א אורח חיים סימן ב; שו"ת יחוה דעת ח"ו סי' נה; שו"ת מנחת אשר ח"ג עמ' שסו.


[3] הרב מרדכי אליהו בשו"ת הרב הראשי ח"א עמ' 263.