מתי מותר 'לסחוב' מחנות

שאלה:

קניתי כמה מוצרים בחנות, ובטעות השארתי על הדלפק את אחד המוצרים ששילמתי עליו. כשחזרתי למקום אחרי כמה שעות המוצר היה עדיין מונח על הדלפק בדיוק באופן שהשארתי אותו שם. אך להפתעתי המוכר סירב להאמין לי שלא לקחתי אותו ולטענתו המוצר שעל הדלפק הוא אחר ולא זה ששילמתי עליו. אני יודע במאה אחוז שלא לקחתי את המוצר וכי המוצר שמונח על הדלפק הוא זה ששילמתי עליו ושכחתי אותו, כך שהמוכר פשוט גוזל אותי. האם היה מותר לי לחטוף את המוצר מהדלפק בכוח? או אולי להתחכם ולמצוא הזדמנות אחרת לסחוב מוצר זהה ממדפי החנות בלי שיראו אותי?

תשובה:

לפי תיאור המקרה, המוצר ששילמת עליו אכן נחשב 'גזול' ביד המוכר.


אבל כדי שיהיה מותר לך לעשות 'דין לעצמך' ולקחת אותו בחזרה בניגוד לרצון המוכר, צריך שיתקיימו מספר תנאים:



  1. אתה רשאי לקחת מהמוכר בחזרה אך ורק את אותו מוצר עצמו שהוא גזל ממך, ולא כסף או מוצר אחר בתמורתו[1].

  2. צריך שיהיו לך הוכחות ברורות (כגון עדים, תיעוד) שהמוצר אכן שלך כלומר ששילמת עליו ולא לקחת אותו, ככה שאם אחר כך המוכר יתבע אותך על שלקחת ממנו את המוצר בלי רשות, תהיה לך אפשרות להוכיח בבית הדין שהמוצר שייך לך[2].

  3. לקיחת המוצר מהמוכר צריכה להיות בפרהסיא מול עיניו, ולא בהיחבא כדרך הגנבים. אלא אם כן אי אפשר לקחת אלא בהיחבא[3].


מקורות:

[1] שוע"ר סכ"ז: "ואם נודע לבעל הבית שהאריס גונב פירות מהפרדס אינו רשאי לנכות לו מחלקו כשבאו לחלוק אלא על פי בית דין אבל לא יעשה דין לעצמו לגזול את האריס כנגד מה שגנב ממנו מפני שאסור לגזול או לגנוב מן הגנב או הגזלן כנגד מה שגנב וגזל ממנו אלא יתבענו בבית דין ואם ינכה לו שלא על פי בית דין הרי זה גוזל חלקו המגיע לו בפירות הנשארים ואף שכבר נטל הרבה יותר מחלקו הרי לא נטל בתורת חלוקה אלא נתכוין לגנוב משל בעל הבית ושיהיה חלקו נשאר עדיין בפירות הנשארים שהרי הם שותפים בכל הפירות כולם וכשבעל הבית מפקיע חלק האריס בפירות הנשארים בעל כרחו של האריס הרי זה גוזלו כנגד מה שגנב ממנו ואף שהדין הוא כך אינו רשאי לעשות דין לעצמו אלא על פי בית דין אם יזכה בדין שיוכל לברר שגנב ממנו ואם לאו יפסיד וכן כל כיוצא בזה". וראה פתחי חושן גניבה פ"א הערה יג: "מדבריו נראה שכל שאינו אותו חפץ הוי כגנב וגזלן ממש ואפילו במקום פסידא אסור".


ובשוע"ר שם סכ"ח: "במה דברים אמורים שאינו רשאי לעשות דין לעצמו, כשנוטל כנגד מה שנטל ממנו ולא גוף החפץ בעצמו שנטל ממנו, אבל ליטול גוף החפץ בעצמו שנטל זה ממנו בין בגנבה בין בגזלה מותר ליטלו ממנו בעל כרחו ואין זה גוזל אלא מציל את שלו, ואם הלה אינו מניח לו ליטול מותר אפילו להכותו עד שיניח אם אינו יכול להציל ממנו בענין אחר, ואינו מחוייב להוליכו לבית דין שבכגון זה שגוף החפץ שלו הוא בעין אדם עושה דין לעצמו להצילו ממי שגזלו או ממי שבא לגזלו או ממי שבא להזיקו בכל הצלה שיכול אפילו בהכאה ואף אם לא יגיע לו שום הפסד אם ילך לבית דין אינו צריך לטרוח כלל".


[2] שוע"ר סכ"ט: "וכל זה כשיכול לברר שזה החפץ שלו אם יתבענו הלה לבית דין אבל אם לא יוכל לברר אין צריך לומר שאינו רשאי להכותו שאם יכהו יענישוהו הבית דין אלא אפילו בלא הכאה אין הצלתו כלום. אלא אם כן אין עדים כשמציל מידו שאז מועלת לו הצלה זו שיהיה נאמן בשבועה לומר שלי תפסתי במיגו שהיה יכול לכפור ולומר לא תפסתי כלום מאחר שאין עדים".


והנה הסמ"ע סי' ד ס"ק ב כתב: "מיהו זה דוקא כשבא להוציא בעדים, דבלא עדים יכול לתופסו, דיהיה נאמן לפני בית דין במיגו אטענתו". מלשונו נראה שכשאין עדים רואים אותו תופס, רשאי לתפוס לכתחילה אף שאין לו הוכחה ברורה שהחפץ שלו ואינו נאמן על כך אחר כך אלא במיגו.


אכן, מלשון אדה"ז הנ"ל "שאז מועלת לו הצלה זו שיהיה נאמן בשבועה לומר שלי תפסתי במיגו", יש מקום להבין שכשאין לו הוכחה ששלו הוא נוטל, גם אם אין עדים רואים אותו, אין היתר גמור ליטול לכתחילה, אלא שאין בידינו למונעו מכך ואם עשה מעשיו עשויים כיון שאם יישבע יהיה נאמן במיגו.


וכן כתב המהרש"ל בים של שלמה בבא קמא פרק ג סימן ה: "ודוקא בדיעבד, ולעניין נאמנות, דמהימן במיגו. אבל לכתחילה לא יכול לתפוס שום דבר מחבירו, אם לא בחפץ המבורר". כלומר כאשר אין הוכחות ברורות שהחפץ שלו, גם אם אין עדים רואים אותו נוטל ולכן נאמן לומר ששלו הוא במיגו שיכל לומר לא נטלתי, מכל מקום לכתחילה לא יטול, רק שאם נטל מעשיו קיימים.


וכן הורה למעשה הגרי"ש אלישיב, הובאו דבריו בספר משפט כהלכה (קליין) ח"א קונטרס שים שלום שבסוף הספר עמ' יג, ובספר אשרי האיש חו"מ פרק א עמ' ד.


[3] שוע"ר סכ"ח: "אבל לא ילך לבית הגזלן לגנוב חפץ שלו שמא יראה עליו כגנב אלא אם כן אי אפשר להצילו בענין אחר". וראה שו"ת רב פעלים ח"ג חו"מ סי' ה; צהר המשפט סי' ד ס"ק ג; שו"ת חבל נחלתו ח"ה סי' מז.