מקרר

שאלה:

מה הדין במקרה שראובן חיפש מישהו שישמור לו על המקרר מכיוון שהוא היה צריך לנסוע לכמה שנים לחו"ל ופנה אל שמעון בבקשה שישמור. לאחר כמה וכמה פניות חוזרות ושכנועים מצד ראובן, נאות שמעון לשמור על המקרר תוך כדי שימוש בו אך בתנאי שלא יהיה לו שום אחריות או חובה על המקרר למעט אם יפשע במזיד. ראובן העביר את המקרר לשמעון. בשלב הראשון שמעון לא השתמש במקרר. לאחר שעבר זמן התחיל שמעון להשתמש במקרר. לאחר שנה היה צריך שמעון לעבור דירה מירושלים לצפון הארץ. הוא התקשר לאשת ראובן ושאל מה עליו לעשות עם המקרר (כוונת ראובן בשאלה זו הייתה להבהיר שהוא מבחינתו זה שעושה טובה לראובן לשמור על המקרר ואם ראובן מעוניין שהוא ימשיך לשמור על המקרר זה בתנאי שכשיגיע הזמן להחזיר את המקרר לראובן הוצאות ההובלה יהיו על חשבון של ראובן, עד כמה ששמעון מנסה להיזכר הוא לא זוכר האם הוא אמר במפורש את כוונתו או לא). אשת ראובן ענתה לו: 'קח את המקרר איתך'. לאחר שנתיים חזר ראובן לארץ הקודש ומבקש ששמעון יחזיר את המקרר לבית ראובן ושהוצאות המקרר יהיו על חשבונו של שמעון מכיוון ששמעון נהנה מההשאלה. לעומתו אומר שמעון אני בסך הכל עשיתי לך טובה ואני שומר וכל דעתי שירדתי לשמירה זו ושלקחתי את המקרר עמי לצפון הארץ זה על מנת לעשות טובה ולא שאצטרך אחר כך לשלם על הובלה.

תשובה:

[נקדים ונציין שעל פי הלכה אין לענות לבעל דין מבלי לשמוע תחילה את שני הצדדים[1]. אבל בנידון דידן שהשאלה באה מצד שלישי, רב, ניתן לענות[2]. כמו כן יש להדגיש שהתשובה מתייחסת אך ורק לשאלה כפי ניסוחה הנ"ל, ולא לשום אופן אחר].


אמנם מצאנו בפוסקים ששואל חייב להחזיר את החפץ המושאל לבית הבעלים, והטעם, כי שואל כל ההנאה שלו[3].


אבל בנידון דידן, שמעון התנה מראש שגם אם ישתמש במקרר הוא לא יהיה באחריותו כלל חוץ מפשיעה בזדון, נמצא שקיבל את המקרר על תנאי שיהיה דינו כשומר חינם, וכנפסק בשו"ע[4] שגם שואל יכול להתנות שיהיה דינו כשומר חינם כי "כל תנאי שומרים קיים". ובשומר חינם לא שמענו מעולם שמוטל עליו להוביל את הפיקדון לבית המפקיד. ואין לומר שהעברת המקרר מירושלים לצפון נחשבת פשיעה ועל כן יתחייב, שהרי לפי המתואר בשאלה ראובן קיבל על כך רשות מראש. ומאחר ואין דינו כשואל, ולא היתה כאן פשיעה בזדון, פטור ראובן מלשלם על הובלת המקרר לירושלים.


מקורות:

[1] שו"ע חו"מ סי' יז ס"ה ברמ"א.


[2] ראה שו"ת מהר"ם פדוואה סי' מד-מה. שו"ת מהר"ם לובלין סי' כב. שו"ת חוות יאיר סי' רטז. שו"ת פני יהושע אה"ע סי' ד. שו"ת דברי יששכר אה"ע סי' קמו. שו"ת נשאל דוד ח"ב אה"ע סי' כח. שו"ת עדות ביהוסף ח"ב סי' א. שו"ת אמונת שמואל סי' מב.


[3] ריטב"א בבא מציעא מט, ב ד"ה לא היו. שם פא, א ד"ה או דילמא. מחנה אפרים שומרים סי' יט. אהבת חסד ח"ב פכ"ד אות ד.


[4] סי' שדמ ס"א.