מסחר באמזון בשבת

שאלה:

לאחרונה נפתחה הזדמנות טובה לפתיחת חנות וירטואלית באתר המכירות אמזון. בעז"ה עם פונטציאל של רווח גדול ועבודה מהבית. זהו אתר ענק ובו מליוני גולשים וקונים מכל העולם. ובעיקר בארה"ב. שאלתי בקשר לפתיחת חנות באמזון היא בנוגע לשבת. מכיון שהחנות מנוהלת על ידי אמזון שהיא חברה של נוכרים בארה"ב (סביר להניח שמדובר בחברה של גויים). אופן העבודה הוא: פתיחת חנות על שמי. שליחת סחורה אל מחסני אמזון בארה"ב, ופרסום החנות באתר שלהם. הקונים נכנסים לחנות שלי באתר ורוכשים את הסחורה, הסחורה נשלחת אליהם בתוך 48 שעות על ידי החברה עד לבית שלהם, אני לא מעורב לא בקנייה ולא במשלוח, בסוף החודש אני מקבל את אחוז ההכנסות שלי לחשבון הבנק. בערך 80 אחוז מהמכירות עוברות אלי, השאר לחברה – הכולל דמי משלוח וטיפול של החברה. מכיון שאני לא יכול להחליט מי יקנה ומתי, האם אין בעייה בגלל מכירה בשבת קודש? ואם כן מה אוכל להציע על מנת להימנע מאיסור ח"ו.

תשובה:

בהתקיים כל התנאים דלהלן אין איסור להחזיק חנות אינטרנטית פתוחה בשבת:



  • שפעולת החנות היא באופן אוטומטי לגמרי ואין מי שמתפעל אותה בשבת (אפילו גוי) עבור המוכר[1].

  • שבעל החנות יערוך הסכם עם הנהלת אתר המכירות שמוצרים שיירכשו בשבתות וחגי ישראל אין החנות מתחייבת לשלוח תוך 48 שעות אלא תוך ארבעה ימים[2].

  • שהלקוחות אינם יודעים שבעל החנות הינו יהודי, כגון שהמוצרים הנמכרים אינם בעלי אופי יהודי וזהות בעל החנות אינה ידועה לקונים[3].

  • על בעל החנות להתנות מראש קודם השבת שבאם תתבצע רכישה בשבת הרי הוא מתכוון לא לזכות בכסף עד למוצאי שבת[4].

  • באם הדבר אפשרי, בעל החנות יתנה מראש לפני שבת שבאם תתבצע רכישה בשבת הרי הוא מקנה את המוצר לרוכש למפרע מערב שבת[5]



מקורות:

[1] ראה שוע"ר סי' רמג.


[2] כי לפעמים יש ב' ימים או ג' ימים סמוכים האסורים במלאכה (כגון ב' ימי ראש השנה ואחריהם שבת), ואם מתחייב לשלוח את המוצר ללקוחות תוך 48 שעות מרגע הרכישה, ולקוח ביצע רכישה בתחילת היום הא' האסור במלאכה, נמצא שהחברה מטפלת עבורו בשבת או בחג במשלוח המוצר. מה שאין כן אם מתנה לשלוח תוך ארבעה ימים, אם החברה החליטה לטפל במשלוח קודם לכן – לתועלת עצמם הם עושים ולא בשליחותו.


[3] משום חילול ה' – שלא יטעו יהודים שאולי יכנסו לחנות בשבת להסיק מכך שחנות אינטרנטית של יהודי שומר מצוות פתוחה בשבת משמע שמותר למכור ולקנות באמצעות האינטרנט בשבת (ראה תוספות יום טוב יומא פ"ח מ"ח).


אבל כשאין ידוע מיהו המוכר, גם אם ייכנסו יהודים לחנות בשבת אין איסור על המוכר, לא משום לפני עיור ולא משום מסייע לדבר עבירה, משום לפני עיור אין איסור – כי מן הסתם הקונים יכולים להשיג מוצרים אלו בדרך אחרת, וגם משום מסייע לדבר עבירה אין כאן – כי אין ודאות שיהודים יקנו בשבת ויש לתלות שלא יקנו (ראה שוע"ר סי' שמז ס"ג וס"ד).


[4] ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' לד אות ד.


[5] ראה שו"ת מנחת יצחק שם אות  ה.