מטבע של הרבי בתור תליון

שאלה:

בנוגע לעשית מטבע של הרבי בתור תליון, זה נעשה בב' אופנים. 1. שלוקחים המטבע בעצמו ועושים ממנו תליון. 2. שלוקחים כמה מטבעות של הרבי ומתכים אותם ויוצרים את אותם מטבעות אך באופן יותר דק כך שיוצא יותר מטבעות בסופו של דבר. השאלה היא בנוגע למטבעות (כגון מטבע של דולר) שיש עליהם פרצופי אנשים (לפעמים זה צורת פרצוף מהצד – פרופיל ולפעמים צורת הפנים מלפנים ואז רואים את כל הפנים), כוכבים (של חמש פינות שא"א לומר שזה כעין מגן דוד ובייחוד שגוי עשה אותם שזה הסמל של ארה"ב כוכב שבשמיים) ונשר. והרי אסור לעשות תבנית (בולטת) של כגון אלו. כל ההיתר במטבעות אלו שיש בהם צורות הנ"ל זאת משום שלא מייחדים למטבע בעצמה חשיבות (שהרי הם אפי' יכולים להיות משולכים ברחוב בזילזול), אבל כאן החשיבות היא של המטבע בעצמה ואז אולי אסור לעשות מכאלו מטבעות תליון שזה מראה על חשיבות המטבע בעצמה ואולי אפי' להחזיק מטבעות אלו (והבעיה תחמיר כאשר מיצרים במיוחד מטבעות אלו לשם חשיבות). אשמח לתשובה, האם יש באמת בעיה ע"פ הנ"ל, או שאין חשש והיחס לצורות שעל המטבע נשאר אותו דבר כמו כל המטבעות כגון אלו?

תשובה:

מותר לעשות תליון ממטבע דולר ארה"ב שהתקבל מהרבי, למרות הצורות השונות המופיעות עליו. וכדלהלן.


בצורת נשר בפני עצמה אין איסור אפילו היא בולטת (לא נאסר אלא כשעושה את ארבע חיות הקודש יחדיו)[1].


גם לצורת פני אדם הבולטת במטבעות אין לחוש, דכיון שצורות אלו נעשו על ידי גויים אין איסור להחזיקם אלא מפני החשד, וכיון שגם הגויים לא נוהגים 'לעבוד' צורות אלו – אין מקום לחשד[2].


צורת כוכב שנאסר לעשותה היינו הצורה המוסכמת אצל כל בני האדם שכך מתארים את הכוכבים כפי שנראים לעינינו בשמיים. הכוכבים כפי שנראים לעינינו בשמיים אינם בצורת "כוכב מחומש", אלא בצורת עיגול שיוצאים ממנו קרני אור קטנות במספר ובגודל לא קבועים, וזוהי הצורה שאותה אסור לצייר[3].


מקורות:

[1] שו"ע יו"ד סי' קמא ס"ד: "אסור לצייר צורות שבמדור שכינה, כגון ד' פנים בהדי הדדי". ובש"ך שם ס"ק כ בשם רש"י: "פני שור ואדם ואריה ונשר לחיה א' דוגמת חיות הקודש כדכתיב לא תעשון אתי השרויות אצלי". וכן העלה בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' נה, בענין צורת נשר שעל דגל ארה"ב.


[2] שו"ע יו"ד סי' קמא ס"ד: "אסור לצייר כו' צורת אדם לבדו כו' אפילו הם לנוי. ואם עובד כוכבים עשאם לו, אסור להשהותם". ובש"ך שם ס"ק כג כתב: "אסור להשהותן, משום חשדא". וראה חידושי הריטב"א לעבודה זרה מג, ב: "וצורת אדם שרגילין עתה לעשות האומנים בכלים הרי הן מותרין ואין צריך לחסר מהם שום אבר, דאי משום איסור עשיית פרצוף אדם כיון שאחרים עשו לו מותר, ואי משום חשדא דעבודה זרה כבר הדבר ידוע שאין צורה זו נעבדת".


[3] דרכי תשובה סי' קמא ס"ק מו: "האיסור בענין צורת חמה היא על דרך צורתה המוסכמת לכל, כלומר על דרך שכל בני אדם כשרוצים לצייר צורת חמה מציירים על זאת התמונה והדמות כו', ועל דרך זה הוא בצורת כוכבים והיינו אם מצייר נקודה עגולה, וחידודין סביב לה הרי זה אסור, כי זאת היא צורה המוסכמת לכוכב". שו"ת שבט הלוי ח"ז סי' קלד: "שאלה ט, מה המקום להתיר יש כאן לעשות ולרקום צורת כוכבים בבתי כנסיות על גבי הפרוכת היות שכוכבים אסור אפילו אינו בולט כו'. תשובה, כמדומני שצורת הכוכבים היינו עגולים אם קרני זויות בולטות, וזה לא עושים כלל". הוספה לאחר זמן: שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ה סימן ט: "בדבר התינוקות שמציירין בדיו ובצבע צורת לבנה וחמה. אם יש ממש דמיון להלבנה ולחמה, שאנשים גדולים יאמרו שהוא צורת חמה ולבנה, יש לאוסרם לאלו שבאו לחינוך. דהא בין הש"ך ביורה דעה סימן קמ"א סק"ח, ובין הט"ז ס"ק י"ג, כתבו דגם צורת חמה ולבנה כפשוטן אסור לעשות. ולא רק מש"כ הרמ"א בסעיף ג' דהם צורות המתיחסות לחמה וללבנה, שפי' הרמב"ם במתני' דע"ז דף מ"ב ע"ב על מתני' דמוצא כלים ועליהם צורת חמה צורת לבנה, אלא גם כפשוטן. אבל וודאי דהוא רק כשיש דמיון ממש, שרוב תינוקות לא שייך שיעשו כן, ואם לא כן אינו כלום. והוא כמו שהביא כתר"ה מספר יד הקטנה, דרק אם בעיני הבריות דומה לחמה אסור".