ליל הסדר בשעת הדחק

שאלה:

האם ובאיזה אופן אפשר לערוך ליל הסדר  מוקדמת (מבעוד יום) במוצאי שבת השנה? ‏או שאני חייב במקרה הזה בסדר מקוצר? ‏יש לנו סגר, אנשים צריכים להיות בבתיהם ב-20.00 בערב, והם צריכים לצאת ב-19.15. ‏הזמנים באותו היום ‏(ערב פסח שחל בשבת) – ‏פלג המנחה: 16.52. ‏שקיעת החמה: 18.06. ‏צאת הכוכבים: 18.37.

‏עוד שאלה: ‏‏באמצע יום ראשון של פסח ‏‏במדינה שלנו ‏מזיזים שעון ‏קדימה ‏ככה שצאת הכוכבים  ב-19.56, ‏מה אפשר לעשות אז? ‏איך אפשר לערוך ליל הסדר ‏ציבורי ‏מוקדמת? ‏האם אפשר לבקש סדר ‏מפורט?

תשובה:

אף שאכילת מצה ומרור בליל הסדר חייבים להיות דוקא אחרי צאת הכוכבים כמו קרבן הפסח[1], יש אומרים שהקידוש ואכילת הכרפס ואמירת ההגדה יכולים להיות החל משקיעת החמה[2], ויש אומרים אפילו מבעוד יום החל מפלג המנחה[3]. ואף שבשולחן ערוך נפסק שגם הקידוש יהיה רק לאחר צאת הכוכבים[4], מכל מקום בשעת הדחק שאנשים לא יכולים להגיע לסדר הציבורי לאחר צאת הכוכבים, ניתן לסמוך על הדעות הנ"ל לפי הצורך ולהתחיל את הסדר הציבורי מוקדם עד לאחר 'מגיד'[5], וכשמגיעים ל'מוציא מצה' יתנו המארגנים לכל אחד מהמשתתפים 'ערכה' של מצה ומרור ויין והגדה, וידריכו אותם כיצד להמשיך את הסדר בביתם לאחר צאת הכוכבים.


אבל אם ניתן להתחיל את הסדר אחרי צאת הכוכבים ולסיימו קודם שהמשתתפים יעזבו, יש לעשות כן, גם אם לשם כך יצטרכו לקצר בסדר, כדלהלן. בחלק 'מגיד' די שמנחה הסדר יאמר בקול רם (והמשתתפים יוצאים בשמיעה ממנו[6]) את הקטעים: מה נשתנה – הרי זה משובח, מתחילה עובדי עבודה זרה – ואת ערום ועריה, פסח מצה ומרור – ברוך אתה ה' גאל ישראל[7]. אחרי ברכת המזון וכוס שלישית: פרקי סיום ההלל, הלל הגדול הודו גו' כי לעולם חסדו (ואפשר לדלג נשמת כל חי[8]), ובכן ישתבח, וכוס רביעית.


מקורות:

[1] תוספות פסחים צט, ב ד"ה עד שתחשך.


[2] חתם סופר פסחים צט, ב ד"ה שתחשך.


[3] שלחן גבוה סי' תעב ס"ק ג בדעת הטור.


[4] סי' תעב ס"א. ובשוע"ר שם ס"ב.


[5] שו"ת חבל נחלתו ח"ט סי' יג אות ד – לחיילים היוצאים לפעילות. וכן הובא בספר רב רבנן עמ' רעז בשם הרב ווזנר – לבתי רפואה בשעת הדחק.


[6] שוע"ר סי' תעג סכ"ד.


[7] שוע"ר סי' תעג סמ"ג.


[8] ראה שוע"ר סי' תפ ס"א.