זוג מקורב שאין להם סוכה

שאלה:

זוג שאין להם סוכה, מה הדין בנוגע לקידוש וחלה, האם הבעל יקדש רגיל או אולי האישה כי היא פטורה מסוכה, ומה לגבי אכילת לחם בהמוציא?

תשובה:


  1. הבעל יכול לקדש על יין[1].

  2. לאחר הקידוש, יאכל הבעל מקסימום כביצה (54 גרם) לחם או מיני מאפה[2], או ישתה רביעית (86 גרם) נוספת של יין, בשביל קידוש במקום סעודה[3].

  3. שאר מאכלים שברכתם שהכל, בורא פרי העץ, או בורא פרי האדמה, רשאי הבעל לאכול ללא הגבלת כמות[4].

  4. ישתדל מאוד הבעל בלילה הראשון לאכול לפחות כזית (27 גרם)פת בסוכה[5]



מקורות:

[1] שוע"ר תרלט, יב: "מותר לשתות כל המשקין חוץ לסוכה אפילו יין".


[2] שם, יא: "שמותר לאכול אכילת עראי חוץ לסוכה וכמה היא אכילת עראי כביצה שכן דרך האדם לטעום פעם אחת מלא פיו חוץ לביתו ומלא פיו הוא כביצה שאין בית הבליעה מחזיק יותר מכביצה. במה דברים אמורים בפת העשויה מחמשת המינים".


[3] שוע"ר רעג, ז: "הורו הגאונים שזה שאמרו חכמים אין קידוש אלא במקום סעודה אין צריך שיגמור שם כל סעודתו אלא אפילו אם אכל כזית או אפילו כזית מחמשת המינים שמברכים עליהם בורא מיני מזונות או ששתה רביעית יין מלבד כוס הקידוש יוצא בזה ידי קידוש במקום סעודה".


[4] שוע"ר תרלט, יא: "שמותר לאכול אכילת עראי חוץ לסוכה וכמה היא אכילת עראי כביצה כו' במה דברים אמורים בפת העשויה מחמשת המינים או בתבשיל העשוי מחמשת המינים, אבל שאר מיני מאכלים ואין צריך לומר מיני פירות אפילו אוכל מהם הרבה ואפילו קובע עליהן סעודתו מותר לאכלן חוץ לסוכה לפי שקביעת מינים אלו אינה חשובה אלא כאכילת עראי של פת".


[5] שוע"ר תרלט,יז: "בלילה הראשונה של חג דהיינו ליל ט"ו בתשרי צריך לאכול בתוך הסוכה כו', לפי שאנו למדין בגזרה שוה מחג המצות נאמר כאן בחג הסוכות בחמשה עשר יום לחדש ונאמר להלן בחג המצות בחמשה עשר יום לחדש מה ט"ו יום האמור להלן לילה הראשונה חובה לאכול כזית מצה כמ"ש בסי' תע"ה אף ט"ו האמור כאן חובה לאכול בסוכה".