ועדת קליטה ביישוב דתי

שאלה:

האם ישנו צד של תביעה ממונית מוצדקת לבעל נכס ביישוב דתי קהילתי אשר ועדת קליטה ביישוב מונעת ממשפחה המעוניינת לשכור או לקנות את נכסו להתקבל ליישוב ללא נימוק מוצדק? המשפחה המעונינת שומרת תורה ומצוות  ומתאימה לצביון הדתי, ללא בעיות ממוניות או בעיות חברתיות כל שהם והצדדים הגיעו להסכמה וחתמו על חוזה.  ועדת הקליטה מטילה קנס בסך 6000 ש"ח לשנה על בעל נכס שמשכיר את נכסו למשפחה שלא עברה ועדת קליטה, מונעת מתן תא דואר ומונעת אמצעי לפתיחת שערי היישוב הננעלים בערב. יש לציין כי עצם קיומה של ועדת הקליטה מוסכם באופן עקרוני על כל תושבי היישוב כולל בעל הנכס השואל אך הועדה מפלה ודוחה משפחות מתאימות ללא נימוק בכתב או בעל פה ובכך הנכס עומד ריק למרות הביקוש הגדול?

שאלה שנייה באותו ענין היא האם לשוכר ישנה תביעה ממונית נגד ועדת הקליטה כאשר הוא חתם על חוזה בו הקנסות שיוטלו על בעל הנכס ישולמו על ידו באם אינו עובר ועדת קליטה, זאת לאחר שהבין כי ישנה הצדקה לקיומה של ועדה שכזו שתפקידה לדחות את מי שייפר את הצביון הדתי של היישוב בחילול השבת או שאינו מסוגל לשלם את מסי היישוב וכדומה ומכיוון שהוא עומד בכל הקרטריונים ההגיוניים הללו הסכים להתנות את החוזה באישור ועדת הקליטה?

תשובה:


  • ברמה העקרונית, כל תנאי שבממון קיים[1]. לכן, צריך לבדוק האם בעל הנכס חתם על תקנון כלשהו שאליו מחוייבים וכפופים כל תושבי היישוב, והאם מופיע שם שוועדת הקליטה מחוייבת לנמק את החלטותיה וכו'. גם אם לא נחתם תקנון, או שאין בו התייחסות למצב כזה, מכל מקום מכיון שמן הסתם הוועדה נבחרה ע"י התושבים או נציגיהם, ממילא דינם כז' טובי העיר שיש להם סמכות לפעול בכמה דברים כראות עיניהם[2]. בכל אופן, למעשה, בכל מקרה של טענות ומענות בנושאים כאלו, יש להגיש תביעה בבית דין תורני, ובמידה והנתבעים יסרבו להופיע קיימת אפשרות לקבל מבית דין קבוע אישור לפנות לערכאות[3].

  • גם לענין הזה תקפים הכללים הנ"ל



מקורות:

[1] ראה שוע"ר הלכות שאלה ושכירות וחסימה סי"ח.


[2] ראה שו"ע חו"מ סי' ב ובנושאי כלים שם.


[3] ראה שו"ע שם סי' כו.