הנחת תפילין בתהליך גיור

שאלה:

הבן שלי הגיע לגיל מצוות, לומד בישיבה "פרחי אהרון"  בקריית שמואל, אך זקוק לגיור.
שאלתי: האם מותר לי להניח לו תפילין הכנה ראויה לקראת הגיור וגם כהרגל לחיים?

תשובה:

תשובה:


הפוסקים כתבו שלמרות שגוי רשאי לקיים מצוות כדי לקבל שכר[1], מכל מקום לגבי תפילין יש להחמיר שלא יניחם בעודו גוי[2].


אמנם, כאשר מדובר בגוי הנמצא בתהליך גיור, אם הנחת התפילין כעת תועיל לו שיהיה בקי ורגיל בה ויידע לבצעה כראוי תיכף לאחר הגיור – הדבר מותר ואף נצרך[3].


מקורות:

[1] רמב"ם הלכות מלכים פ"י ה"י: "בן נח שרצה לעשות מצוה משאר מצות התורה כדי לקבל שכר, אין מונעין אותו לעשותה כהלכתה".


[2] רדב"ז על הרמב"ם שם: "ומ"מ במצות שצריכין קדושה וטהרה כגון תפילין ס"ת ומזוזה אני חוכך להחמיר שלא יניחו אותם לעשותן". וראה עוד שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' ז. שו"ת עטרת פז ח"ב עמ' לד-מח. שו"ת וישמע משה פריד עמ' יד בשם הרב אלישיב.


[3] על פי שיחות קודש תשל"ד ח"ב י"א ניסן אות ה עמ' 19, ולקוטי שיחות חי"ז ערב פסח עמ' 70 אות ו: "אף על פי שעכו"ם שלמד תורה חייב היפך החיים, אם יודעים שהוא עומד להתגייר, לא רק שמותר לו ללמוד תורה, אלא הוא חייב ללמוד תורה, כדי שיידע כיצד להתנהג ברגע שהתגייר". "שחייבים לומר בכלל, שקטן (ועל דרך זה ויתרה מזה מי שמתכונן להתגייר) מחויב ללמוד את הלכות המצוות (תפלין, קריאת שמע וכיוצא בזה, שיהיה חייב לקיימן תיכף כשיהיה גדול) עוד קודם שנעשה גדול, כי אם יניח זאת עד שיהיה בן י"ג שנה ויום אחד, הרי אז לא יידע כיצד לקיימן". ואם כך הדין לגבי לימוד תורה שאיסורו לגוי מן הדין וחייב מיתה על כך – דמכל מקום אם הדבר נדרש לו צורך קיום המצוות כדבעי לאחר הגיור הרי זה מותר וחובה, על אחת כמה וכמה שכן הוא לגבי הנחת תפילין − שמן הדין מותרת לכל גוי ורק 'מחמירים' למנוע אותה ממנו – הנה אם מדובר בגוי הנמצא בתהליך גיור והנחתם תועיל לו לקיום הנחתם כדבעי לאחר הגיור – בודאי שהדבר מותר לכתחילה ואף נצרך.