הנוסע מחוץ לארץ לארץ ישראל כשהפרשות אינן שוות

שאלה:

אדם שגר בחוץ לארץ ובימים אלו מגיע לארץ ישראל ומפספס פרשה, מתי אומר חת"ת ושנים מקרא של פרשה זו?

תשובה:


  • ביום האחרון ששוהה בחו"ל, לאחר לימוד 'שיעור החומש' של אותו יום – ימשיך ויסיים את 'שיעורי החומש' של כל אותו השבוע בחו"ל[1]. כמו כן, יאמר באותו יום 'שניים מקרא ואחד תרגום' של כל אותה הפרשה בחו"ל[2]. וביום שמגיע לארץ ישראל, יתחיל בלימוד 'שיעורי החומש' של אותו שבוע בארץ ישראל – החל מתחילת הפרשה ועד 'שיעור החומש' של אותו יום ועד בכלל[3]. וביום שישי אחר חצות יאמר 'שנים מקרא ואחד תרגום' של אותה פרשה בארץ ישראל[4].

  • אם לא הספיק לסיים את 'שיעורי החומש' ואת 'שנים מקרא ואחד תרגום' של פרשת אותו שבוע בחו"ל קודם עזיבתו את חו"ל וכבר הגיע לארץ ישראל, ישלים תחילה את 'שיעורי החומש' ו'שניים מקרא' של פרשת אותו שבוע בחו"ל (ואם אפשר מה טוב שהשלמת 'שנים מקרא' תהיה לפני שעבר יום שלישי בשבוע[5]), ואחר כך ימשיך בפרשת אותו שבוע בארץ ישראל כבני ארץ ישראל כאמור לעיל אות א'[6]



מקורות:

[1] ראה 'פתח דבר' ל'מורה שיעור בלימודי יום יום השווים לכל נפש' הנדפס בסיום ספר התניא: "בשמחת תורה לומדים פרשת ברכה החל מהפרשה של אותו היום מהשבוע עד סיום הסדרה עם פירש"י".


[2] ראה שו"ע אדה"ז סי' רפה ס"ה: "חייב להשלים פרשיותיו עם הצבור שלא יקרא בשבוע זה פרשת שבוע אחר אבל מיום ראשון ואילך נקרא עם הצבור שכבר התחילו הצבור פרשה זו בשבת במנחה". וראה שו"ת בצל החכמה ח"א סי' ט.


[3] 'פתח דבר' הנ"ל: "באסרו חג דסוכות לומדים מהתחלת הסדרה בראשית עד אחר פרשת היום שעומדים בו עם פירש"י".


[4] ראה שו"ע אדה"ז סי' רפה ס"ו: "יש נוהגין מטעם הידוע להם לגמור כל הפרשה שנים מקרא ואחד תרגום ערב שבת אחר חצות". וראה היום יום ד טבת שכך נהגו רבותינו נשיאי חב"ד.


[5] ראה שו"ע אדה"ז סי' רפה ס"ה: "ויש אומרים שבדיעבד יכול להשלימה עד סוף יום ג' בשבת כמו שיתבאר לענין הבדלה בסימן רצ"ט ויש אומרים שבדיעבד יכול ג"כ להשלימה עד שמחת תורה שאז משלימין כל הצבור את כל התורה וטוב לחוש לדבריהם שמי שעבר ולא השלים בזמנה ישלים עד סוף יום ג' ואם לא השלים יש לו להשלים עד שמחת תורה שנים מקרא ואחד תרגום ולא כאותן שאומרים מקרא לבד".


[6] ראה שו"ע או"ח סי' קלה ס"ב ברמ"א: "אם בטלו שבת אחת קריאת הפרשה בצבור, לשבת הבאה קורין אותה פרשה עם פרשה השייכה לאותה שבת (אור זרוע)". ובמשנה ברורה שם ס"ק ח: "קורין אותה פרשה, והיינו שיקראו כסדר הכתובות בתורה מתחלה של שבת העבר ואח"כ של שבת זו [שם באור זרוע]".


וראה שלחן מנחם ח"א עמ' רפח, מאגרות קודש חי"ג עמ' שלא: "סדר השלמת שיעורי חת"ת, פשיטא אשר השיעור דאתמול קודם, שהרי נכון לקיימם על הסדר ולא ללמוד פרק ב קודם פרק א".


ועיין עוד שו"ת בצל החכמה ח"א סי' ט.