הכנת אוכל בשבת ע"י גוי

שאלה:

טבח גוי בחו״ל צריך להכין אוכל ליום ראשון בצהריים, ערב וכו׳ ליהודים במטבח כשר עם משגיח צמוד.

כמה רכיבים לא הגיעו ויגיעו רק בשבת. האם הגוי יכול להכין ביום שבת, במקום להיות ער כל הלילה של מוצ״ש, אז לטובתו, להכין דברים שלא צורכים בישול ביום שבת?

אם כן, האם הוא יכול להשתמש במכונות חשמליות לעיבוד המזון בשבת? לדוגמא סכין חשמלי לחיתוך נקניקים או מיקסער וכדומה, כל מיני עבודות שיכול לעשות בידים אבל לטובתו ולהנאתו רוצה בהם. המכונות לא מבשלות כמובן, הם רק עוזרות לזרז ההכנה.

תשובה:

למרות צדדי ההיתר הקיימים כאן (באם הנכרי 'קבלן' ושכרו קצוב לו מראש ועושה בשבת רק לתועלת עצמו)[1], מכל מקום מאחר ומדובר בפעולות הכרוכות בהשמעת קול (מכונות עיבוד מזון) והנעשות ברשות הישראל, הדבר אסור הן משום מראית העין[2], והן משום זלזול בשבת[3], אלא אם כן יש הפסד מרובה בעיכוב הפעולה שאז יש מקום להקל בחששות אלו[4].


כיון שמכונות עיבוד מזון משמיעות קול, והדבר נעשה במטבח היהודי, הדבר אסור משום זלזול בשבת, אלא אם כן עיכוב הפעולה יגרום הפסד אזי אפשר לסמוך על המקילים בזה[5].


בנוסף, עצם מלאכת הגוי עבור יהודים אסורה בשבת, אפילו עושה כן לצורך יום חול[6], אלא אם כן כל פעולות הגוי כרוכות באיסורים דרבנן בלבד (כגון שימוש במכשירי חשמל, ללא איסור טוחן, לש וכו'), אזי אם יש בעיכוב הפעולה הפסד גדול הדבר מותר[7].


אם פעולות הגוי כרוכות באיסורים דאורייתא, אם הוא שכיר (המקבל שכר על עבודתו לפי שעות או ימים) הדבר אסור, למרות שיכול לעשות זאת במוצאי שבת ועושה בשבת לתועלת נוחיותו האישית[8]; ואם הוא 'קבלן' (המקבל שכר על השלמת העבודה), אם יכול לעשות זאת אחרי השבת, ולא אמרו לו לעשות בשבת, ושכרו קצוב לו מראש[9], הדבר מותר[10].


גם במקום הפסד, אין להתיר אלא אם כן מדובר בפעולות שיש לגוי אפשרות לעשות אותן באופן שאינו כרוך במלאכה, אלא לכל היותר באיסור הכנה משבת לחול ועובדין דחול


מקורות:

[1]  ראה שוע"ר סי' רמד ס"א. שם סי' רנב ס"ח.


[2]  ראה שוע"ר סי' רמד ס"ד.


[3]  ראה שוע"ר סי' רנב סט"ו.


[4]  ראה שוע"ר סי' רמד סי"ז. שם סי' רנב סט"ו.


[5]  ראה שוע"ר סי' רנב סט"ו.


[6]  ראה שוע"ר סי' רמג ס"א.


[7]  ראה שוע"ר סי' שז סי"ב וסי' שלד ס"ב.


[8]  שוע"ר סי' רמג ס"ד.


[9]  ראה שוע"ר סי' רנב ס"ח.


[10]  שוע"ר סי' רמד ס"א.