היזק ראייה

שאלה:

אימי גרה בבני ברק. בנין ממולה על הגג יש שכן שמידי פעם ישב שם ללמוד על הגג. זה גג שטוח מבטון. לאחרונה שם שם קירות מפלסטיק ופתח חלונות מול ביתה של אימי (זה בנין ממול). הרווח בין הבנינים בערך 7 מטר. אבל החלונות בולטים ומדוייקים מול החלונות של אימי בחדרי השינה והשירותים. כשהוא היה לומד שם מידי פעם זה לא הפריע כי לא היו קירות וחלונות. אבל ברגע שיש קירות וחלונות זה ממש מפריע.

השאלות: 1. האם ניתן למנוע מצד היזק ראיה? 2. ככל הנראה זה בכלל בנייה לא חוקית – האם בהלכה מתחשבים בזה?? 3.אם מתחשבים ב-2 האם זה מכפיל את בעיית היזק הראיה..? 4. אחד האחים שלי טוען שהדייר הקודם שם כבר בא לדין תורה עם אבי ז"ל ונפסק אצל הרב קראליץ שאסור לו לפתוח. האם זה מחייב אוטמטי את הדייר הזה. הוא אומר שלא איכפת לו..ורוצה לדון שוב. 5. האם מותר לפנות  לעירייה או שקשור עם מסירה? 6. חשוב לי לדעת כל דיני דינא דמלכותא נוהגים בפועל בדיני שכנות או לא? חשוב לי לדעת כיוון כללי וגם פרטי עד כמה שניתן.

תשובה:

על פי הלכה אסור לפסוק לצד אחד[1]. ולא רק שאסור לפסוק לצד אחד, אלא אסור אף לשמש כעורך דין לצד אחד וללמד אותו את הצדדים השונים של הסוגיא[2].


לכן נוכל לענות רק ברמה העקרונית, שאכן יש בהחלט מקום לדון כאן מצד היזק ראיה, אבל זה תלוי הרבה גם במנהג המקום ובמנהגי בתי הדין במקום, לכן בהחלט עליכם לפנות לבית דין המקובל על שניכם באיזור מגוריכם, אשר ישמע את שני הצדדים ויפסוק לפי המקובל והנהוג במקומכם.


אסור לפנות לעירייה להתלונן על בנייה שכבר נעשתה שלא כחוק, יהודים צריכים לפנות לבית הדין[3].


מקורות:

[1] כמבואר בחושן משפט סי' י"ז ס"ה


[2] כמאמר התנא באבות פ"א מ"ח "אל תעש עצמך כעורכי הדיינים"


[3] ראה שו"ת שערי שלמה חו"מ ח"א סי' ג אות ד. אמרי יעקב על שוע"ר חו"מ סי' ח עמ' קנט ליקוטים אות כב