החזרת סיר לתנור בשבת

שאלה:

תנור שיש בו אופציה של 'מצב שבת' כלומר התנור פועל כל השבת על 50-60 מעלות ללא שינויים. אם אני מניחה בתנור זה סיר צ'ולנט על מנת להשתמש בו בסעודת היום. האם אפשר להוציאו בלילה בשביל מי שרוצה לאכול ולאחר מכן להחזירו לתנור עד למחר? אם כן, באיזה אופן מותר לעשות זאת?

תשובה:

כדי שיהיה מותר להחזיר סיר לתוך תנור-אפייה בשבת, על התנור להיות (בנוסף ל'מצב שבת' גם) 'גרוף וקטום'[1]. יש אומרים שלשם כך צריך להכניס לתוך התנור מערב שבת קופסת פח שבתוכה יונח הסיר[2]. ויש אומרים שדי במשטח פח או נייר-כסף בקרקעית התנור שעליו יונח הסיר, וגם לכסות את כפתורי הפעלת התנור[3]. המנהג המקובל הוא כדעה השניה.


בנוסף, כדי שיהיה מותר להחזיר את הסיר בשבת, יש כמובן להקפיד על 'תנאיי החזרה'[4] – א. שיהיה התבשיל מבושל כל צרכו וחם, ב. שהוצאת הסיר תהיה על-מנת להחזיר אותו, ג. לא להניח את הסיר מהידיים, ד. לא לפנות את התבשיל לסיר אחר.


מקורות:

[1] שוע"ר סי' רנג סי"ד. ואף שכתב שם סט"ז "להחזירה לתוך הכירה ממש והוא הדין לתוך התנורים שלנו אסור בכל ענין אף על פי שהוסקו בקש וגבבא ונגרפו ונקטמו". הנה להלן שם סי"ז כתב "כירות שאין להן תוך וחלל אלא הן פשוטות ותוכן וגבן אחד מותר להחזיר להן". ופירש בשו"ת שבט הלוי ח"ג סי' מח אות ד: "דדוקא כירות שבש"ס שהם כעין תנור שבש"ס שהיה נעשה כקדרה מלמעלה למטה, ועיקר הגחלים והחום למטה משא"כ חלק של מעלה שהוא רחוק מן האש וגם שליט בה אוירא וכיון שיכול ליתן למעלה והוא נותן למטה א"כ נראה כמכוון לבשל, מה שאין כן שלנו שהם פשוטות ר"ל לא מלמעלה למטה וע"כ לא מצטבר כח האש במקום א' יותר מבמקום אחר, וגם אין לה גב ותוך כי הכל תוך, שוה בחום, וכל פעם מבשל רק במקום הזה, בכה"ג לא גזרו על תוך דא"כ אתה אוסר לגמרי, וגם אינו נראה כמבשל, וקרוב לזה כ' ג"כ בס' ערוך השלחן סי' רנ"ג, וע"כ נראה בנ"ד דאם הוא גרוף וקטום מן הדין מותר להחזיר לתוכו".


[2] שו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' עד אות כז.


[3] קובץ שיח תורה שבת עמ' יא אות ט בשם הגר"ש ווזנר.


[4] שוע"ר שם סי"ד-יח.