הדלקת נרות חנוכה במניין המתקיים ברחוב

שאלה:

מבקשים לקבל דעת בית ההוראה לגבי הדלקת נרות חנוכה במנייני הרחוב המצויים היום. והגם שידוע שיש שהתירו הדלקה בברכה בכותל המערבי, שמה סוף סוף יש קדושת בית כנסת וכאן ליכא. והגם שיש שהתירו הדלקה באירועים ציבוריים, שמה סוף סוף זהו מבנה סגור ועוד שאפשר שיש בקהל כאלה שאינם מדליקים בביתם. ומכאן הספק במנייני רחוב שגם אין קדושת בית כנסת וגם אינו בתוך מבנה וגם כולם הולכים לאחר מכן להדליק בביתם. האם עדיין נכון להדליק בברכה? והאם מציאות של גגון ללא קירות משנה את ההלכה?

תשובה:

יסוד ושורש המנהג להדליק נרות חנוכה בברכה גם בבית הכנסת, הוא משום "פרסומי ניסא"[1].


וגם לשיטות שעל מנהג אין מברכים, כאן מודים שצריך לברך על נרות בית הכנסת אף שאינן אלא מנהג, משום שהברכה עצמה היא חלק מפרסום הנס[2].


והנה יש שכתבו שטעם ההדלקה בבית הכנסת הוא גם משום זכר למקדש, שהרי בתי כנסיות הם מקדש מעט[3]. אבל אחרים כתבו שהטעם הוא רק משום פרסום הנס במקום שנמצאים רבים, ולא מסיבה נוספת[4]. מדברי השו"ע[5] עולה שנקט כדעה השניה, שהרי סתם וכתב שהדלקת נרות חנוכה בבית הכנסת היא "משום פרסומי ניסא" ולא הזכיר טעם אחר.


וכך עולה גם מדברי הלבוש[6] שכתב "נוהגין להדליק גם בבית הכנסת שזה פרסום שלנו באסיפת צבור". מלשונו משמע ברור שאסיפת הציבור כשלעצמה היא הסיבה, ולא בית הכנסת הוא הסיבה.


על יסוד זה נהגו חסידים ואנשי מעשה להדליק נרות חנוכה בברכה במקומות ציבוריים בהם מתאספים הרבה אנשים אף ברחובה של עיר, כי דין מקומות אלו כדין בית הכנסת לענין פרסום הנס[7].


על פי הנ"ל מובן שאפשר וצריך להדליק נרות חנוכה בברכה גם במניינים המתקיימים מחוץ לבית הכנסת תחת כיפת השמים[8].


מקורות:

[1] שו"ת ריב"ש סי' קיא. הובאו דבריו בבית יוסף או"ח סי' תרעא. חידושי הריטב"א שבת כג, א.


[2] בית יוסף שם בשם הכלבו סי' מד דף ד ע"א. וראה שערי תשובה סי' תרעא ס"ק יב.


[3] ספר המנהיג סי' קמח.


[4] מאירי שבת כג, ב ד"ה אף במוצאי.


[5] סי' תרעא ס"ז


[6] סי' תרעא ס"ח.


[7] ראה ספר השיחות תשמ"ז עמ' 172 אות ט והערה 80, שהשווה הדלקת נרות חנוכה במקומות מרכזיים להדלקת הנרות בבית הכנסת.


וראה מה שכתב הרב שלום משאש ע"ה בהסכמתו לספר אמרי אליהו (מלכא), שאף הוא נוהג כן למעשה להדליק בברכה במקומות ציבוריים ואף "ברחובה של עיר", וביאר כי זהו ממש כדין הדלקה בבית הכנסת.


[8] וכן כתב בשו"ת אז נדברו ח"ה סי' לז שאפשר לברך על הדלקת נרות חנוכה "בככר העיר". וכן כתב בחי"ג סי' לה ש"אפשר להדליק בברכה במקומות שמתקבצים בו רבים, אף שאין לו קדושת בהמד"ר".