האם האומרת מותר נאסרת על הבועל

שאלה:

נשאלתי על ידי קרובת משפחה את השאלה הבאה:

מדובר על אשה שעברה חיים מאד קשים, ובשעת המעשה לא שמרה מצוות. היא היתה נשואה לבעלה במשך כ4 שנים. הנישואין לא עלו יפה, והיתה הסכמה משותפת על היפרדות בגרושין ואף נקבע תאריך לכך בבית הדין. הזוג גם הפסיק לקיים יחסי אישות.

האישה שהיתה במצב רגשי קשה, יצרה קשר עם אדם שלישי ואגב כך, גם הגיעה ליחסי אישות עמו. היא היתה סבורה שההסכמה המשותפת לגירושין ניתקה את הקשר עם בעלה והיא לא הבינה שיש בכך איסור. הבעל לא טען כנגדה והדבר לא עלה בבית הדין. הקשר עם האדם השלישי נמשך כבר כמה שנים. לאחרונה, שניהם במגמת התחזקות והשאלה היא האם לנוכח הנסיבות של המקרה יש מקום להקל ולא לאסור את נישואיה לבועל?

אני מציין עוד שפרידה כזו יכולה לגרום למצב רגשי אשר מי ישורנו!

תשובה:

בשולחן ערוך נפסק שאישה נשואה שחיה עם גבר זר מתוך שלא ידעה שהדבר אסור, דינה כמזידה ונאסרת על בעלה לעולם[1]. וממילא נאסרת על הבועל[2].


הטעם שנאסרת עליהם לעולם למרות שחשבה שהדבר מותר, כיון שסוף סוף התכוונה "למעול מעל באישה"[3].


על פי זה יש מהפוסקים שכתבו שאישה שבעלה ציוה עליה לחיות עם גבר זר ועשתה כציוויו בחושבה שבכהאי גוונא הדבר מותר, כיון שאין כאן מעילה בבעל, אינה נאסרת[4].


אמנם, נידון דידן חמור יותר, כי לא ציוה עליה בעלה לחיות עם אחר, ומסיפור הדברים ניכר שהסתירה זאת ממנו באותו הזמן, על כן בוודאי יש כאן "מעל באישה" ואסורה על שניהם לעולם.


יתירה מזו, בשולחן ערוך נפסק שאפילו אישה שטעתה וחשבה שקידושיה הראשונים לא תפסו, ונישאה לתומה לאחר, נאסרה על שניהם לעולם[5]. והטעם, כי היה לה לדקדק ולברר האם קידושיה הראשונים תפסו, ומשלה ביררה היטב, נאסרת על שניהם לעולם[6].


כל שכן בנידון דידן, שמסיפור הדברים ניכר שהאישה ידעה היטב שגירושין כרוכים בקבלת גט מהבעל, וידעה היטב שעדיין לא קיבלה גט, רק שמחמת בורותה לא ידעה באופן ברור את משמעות ותוקף האיסור. בוודאי שעל מצב זה ניתן לומר ש"היה לה לברר" האם מותר לה לחיות חיי אישות עם אחר קודם קבלת הגט. ומשלא עשתה כך, נאסרה על שניהם לעולם.


יש שכתבו סברא להתיר באישה שנפרדה מבעלה ובית הדין הוציא פסק דין שמחייב אותו לגרשה ואף יצא נגדו צו האוסר עליו להיכנס לבית, ובינתיים חיה עם גבר אחר, וטוענת שחשבה לתומה שבמצב כאמור הרי היא כבר מנותקת מבעלה ועיכוב הגט אינו אלא חסרון קבלת טופס פורמלי, שבכהאי גוונא אין כאן מעילה בבעלה ולא נאסרה עליו ועל הבועל[7].


אמנם בנידון דידן המקרה חמור יותר, כי בשעה שחיה עם גבר אחר עדיין גרה עם בעלה בבית אחד, וגם לא נפסק על ידי בית הדין שחייבים להתגרש רק הם הסכימו ביניהם לגירושין, לכן לא שייך לומר שאין כאן "מעילה" כלל.


כמו כן, כאמור, קיים גם הנימוק הנוסף – שכיון שהיה לה לברר הדין ולא ביררה, נאסרת.


על פי כל הנ"ל, על פי תורה אסורה האישה לבועל[8]. ויוצר האדם, אשר ציוה על כך בתורתו, ישמור אותה ממצבים נפשיים לא טובים.


מקורות:

[1] שו"ע אה"ע סי' קעח ס"ג ברמ"א: "זנתה שסברה שמותר לזנות, הוי כמזידה ואסורה לבעלה ישראל".


[2] שו"ע שם סי"ז. וראה פסקי דין רבניים ח"ח עמ' קצ, שהביאו משו"ת מנחת אליהו סי' כח שהסתפק שמא הנאסרת על בעלה ע"י שנבעלה בשגגה של "אומרת מותר" אינה אסורה על הבועל. אך למסקנתם שם עמ' קצב, אין מקום לחילוק זה אלא לטעם המהרי"ק המובא להלן. אבל לטעם הרשב"א המובא להלן בוודאי אסורה אף על הבועל. עיי"ש.


[3] שו"ת מהרי"ק סי' קסז.


[4] שו"ת אגרות משה אה"ע ח"ד סי' מד אות ו: "בעובדא בישא זו דאולי ליכא בזנות כזו מעילה בבעלה מאחר שמה שזינתה היה זה כדי לעשות רצון בעלה שליכא בזה טעם מהרי"ק שאיפסק כוותיה באה"ע סימן קע"ח סעי' ג' ברמ"א בלא ידעה האיסור דזנות שמ"מ אסורה לבעלה שהוא מטעם דמעלה בבעלה כדכתב בשורש קס"ז, ואף שודאי אשה שזינתה ברשות בעלה נאסרה על בעלה, דהא עצם הדין דאשה שזינתה אסורה לבעלה הוא מקרא דאחרי אשר הוטמאה דנאמר בקרא בלאו דמחזיר גרושתו דשם הוא מצד האיסור זנות דאסרה תורה, אבל הא אפשר שאשה תטעה לומר שברשות בעלה מותרת לזנות, ואז נמצא דאין לאוסרה דמצד איסור התורה מקרא דאחרי אשר הוטמאה היתה שוגגת ומצד מעילה בבעלה כיון דהוא מסר לה להבועל לזנות ליכא מעילה בבעלה, ואף אם נימא היכא דהיא בקשה לבעלה שיתן לה רשות לזנות עם אחד יתחשב זה מעילה משום דע"י מעילתה בבעלה לזנות עם אחרים נתן לה רשות שאין להחשיב זה לרצון גמור מהבעל אף שנתן לה רשות דהוא כבעל כרחו מחמת בקשתה, אבל בעובדא זו שהיא לא רצתה כלל לזנות אלא שהבעל הביא הנכרי לביתו וציוה לאשתו שהיא תזנה עם חברו הנכרי והיא עשתה רצונו ודאי אין זה מעילה בבעלה".


וראה קובץ תשובות ח"א סי' קצב, מה שכתב לדון בדברי האגרות משה.


[5] שו"ע שם סי' יז סנ"ו ברמ"א: "אשה שנתקדשה, וטעתה וסברא שלא נתקדשה, ונשאת לאחר, תצא מזה ומזה וכל הדרכים הנ"ל בה".


[6] שו"ת הרשב"א ח"א סי' א'קפט: "דהוה לה למידק וכל דלא דייקא תצא מזה ומזה".


[7] הסברא הובאה בשו"ת יביע אומר אה"ע ח"ט סי' ח אות ו: "וראה ראיתי לידיד נפשי הגרא"ד רייכמן שליט"א שיצא לדון בכחא דהיתרא בנ"ד, ע"פ מ"ש הרמב"ם (פרק כד מהל' אישות הל' יט - כ): "האשה שזינתה תחת בעלה בשגגה או באונס הרי זו מותרת לבעלה, שנאמר והיא לא נתפשה, הא נתפשה מותרת וכו', ודין השוגגת ודין הנאנסת אחד הוא, שהשגגה צד אונס יש בה. "וכ"כ הרמ"א באה"ע (סי' קעח סע"ג). והנה המהריק"ו (שרש קסח) כתב שאם זינתה מפני שחשבה שמותר לזנות, הויא כמזידה ואסורה לבעלה ישראל, משום שלא נאמר ומעלה מעל בה', אלא ומעלה בו מעל, וכל שהיא מתכוונת למעול בבעלה אסורה. וכן כתב הרמ"א בהגהה שם. וכ"כ הבית יוסף סי' קטו. אולם בנ"ד שהאשה טוענת בתוקף ובבירור שלפי הכרתה והבנתה אז, שהיתה חילונית גמורה, סבורה היתה שמכיון שכבר ניתן פסק דין לגירושין בבית הדין, ואף השיגה צו מביה"ד שאוסר עליו להכנס לבית, וכבר נפרדה ממנו לגמרי, לא נחשב יותר כבעלה אלא רק חסר לה טקס דתי פורמלי לקבלת הגט הנדרש ע"פ הממסד הדתי, לשם הסדר הענינים שנשארו בינו לבינה לכן הרשתה לעצמה לחיות עם איש אחר, ואם נקבל הנחה זו, הרי אף ביחס למעילה בבעלה אין כאן, שלדעתה אינו נחשב יותר לבעלה, והויא ליה כאומר מותר בעלמא שנחשב שוגג גמור, וממילא כיון שלא נאסרה לבעלה לא נאסרה לבועל".


ועיין עוד שם שהיקל בנידון שאלתו בצירוף טעמים נוספים (שמא נסמוך על הטענה שהועלתה שעדי הקידושין הראשונים פסולים היו, ושמא נסמוך על הדעה שכיון שלא נאסרה על בעלה בעדים לא נאסרה אף על הבועל). אך טעמים אלו אינם קיימים בנידון דידן.


[8] וכן נקטו למעשה במקרה קל מנידון דידן, בפסקי דין רבניים ח"ח עמ' קצב, עיי"ש.