גילום חלקים במס הכנסה ככספי מעשר

שאלה:

כידוע, כספי המיסים הנגבים ממני במס ההכנסה, נכנסים לקופת המדינה ובחלקם מתקצבים את קצבאות הביטוח הלאומי. קצבאות אלו מחולקות לנזקקים, חלקם יהודים המוגדרים גם הלכתית כעניים. במידה והצלחתי לחשב מהו החלק היחסי מתקציב המיסים המופנה לביטוח לאומי, ומה אחוז הכסף מתקציבו מופנה לקצבאות של יהודים עניים – אני יכול לחשב את אחוז מס ההכנסה שאני משלם בעקיפין לאותם נזקקים. האם ניתן להחשיבו ככספי מעשר?

תשובה:

כיון שתשלום מס הכנסה הינו חובה עליך (מצד דינא דמלכותא דינא[1]), גם אם יש אחוזים מתשלום זה שהולכים למטרות המוגדרות צדקה, אינם יכולים להיכלל במעשר[2].


מקורות:

[1] ראה שוע"ר הלכות גזלה וגנבה סט"ו שגם במלך ישראל יש דינא דמלכותא דינא. וראה שו"ת חתם סופר חו"מ סי' מד שכן הוא גם בארץ ישראל. וראה גם פתחי חושן גניבה והונאה פ"א הערה ד, ואנציקלופדיה תלמודית ערך דינא דמלכותא עמ' שז, שכך עולה מסתמות השולחן ערוך חו"מ סי' שסט ס"ו.


[2] ראה ט"ז יו"ד סי' רמט ס"ק א: "וכל שכן לפרוע בהם מסים דאסור אף על גב דאיתא בפ"ק דבתרא שאפילו מה שאומות העולם נוטלין בזרוע נחשב לצדקה מכל מקום מיקרי זה פורע חובו מן הצדקה תדע דהא גם במה שאדם זן בניו הקטנים אמרינן בפרק נערה שנתפתתה דהוי בכלל עושי צדקה בכל עת וכי ס"ד שיוציא אדם מעשר שלו לזון בניו הקטנים".