גזל בשירות לאומי בגן ילדים

שאלה:

אני עושה שירות לאומי בגן ילדים של חינוך מיוחד. יש לי מספר שאלות:

  1. אני צריכה לעבוד 8 שעות ביום אך הגן עובד 7 שעות ולכן אני נשארת שעה נוספת בגן, ובעיקרון אני אמורה לעשות דברים שצריך לגן כמו גזירות, הכנת יצירות וכו'. הבעיה היא שלפעמים אין לגננת עבודה לתת לי לשעה הזאת ואז אני עושה סתם דברים. האם זה נקרא גזל?
  2. האם מותר לי להחשיב זמן שאני אומרת תהלים וכדו' על ילדי הגן? או קוראת חומר טיפולי שקשור לעבודה עם הילדים? (כשאני נשארת)
  3. אם איחרתי 5-10 דקות אני צריכה להשלים את זה?
  4. כשאני נשארת לאחר סיום הגן מותר לי להשתמש במזגן? והאם אני צריכה להחזיר כסף על החשמל של האורות?
  5. אם מחלקים לילדים פירות וכדו', ואני לוקחת אחד, האם זה בסדר?
  6. אם יש לי אישור מחלה למספר ימים מראש אך ביום האחרון כבר הרגשתי טוב, ובכל זאת לא הלכתי, האם אני יכולה להזין במערכת הנוכחות את האישור מחלה על היום הזה?

תשובה:


  1. למיטב הבנתנו, הציפייה ממך מטעם הנהלת השירות הלאומי, היא להיות פנויה וזמינה לצרכי הגן על פי שיקול דעתה של הגננת המפעילה את הגן. אם את זה את עושה בנאמנות, די בכך.

  2. כנ"ל – אם הגננת לא מבקשת ממך משהו אחר זה בסדר.

  3. גם זה תלוי בהחלטת הגננת, האם היא צריכה/מעוניינת שתשלימי דקות אלו.

  4. אם הגננת צריכה שתהיי שם, אינך צריכה לשלם.

  5. גם זה עלייך לשאול את הגננת.

  6. את יכולה לחשב גם את היום האחרון כיום מחלה, משתי סיבות: א. כי לא תמיד ההרגשה הטובה משקפת את המצב הבריאותי לאשורו[1], ודוקא הרופא מוסמך לקבוע כמה זמן זקוק החולה לחופשת מחלה כדי להתרפא וגם כדי להתחזק. ב. ההנהלה מצדה קיבלה על עצמה מראש את הכרעתו של הרופא לטוב ולמוטב[2]



מקורות:

[1] ראה שו"ע חו"מ סי' שח ס"ז: "הכתף שהוסיף על משאו קב אחד והוזק במשא זה, חייב בנזקיו, שאע"פ שהוא בן דעת והרי הוא מרגיש בכובד המשא, יעלה על לבו שמא מחמת חוליו הוא זה הכובד".


[2] ראה שוע"ר הלכות שאלה ושכירות וחסימה סי"ח: "טוב להתנות עם השכיר בשעה ששוכרו על מנת שלא כו', כשמתנה עמו כל תנאי שבממון קיים".