בשר וחלב במיקרוגל

שאלה:

מקרוגל שהשימוש  הרגיל שלו הוא לחימום בשרי (בדרך כלל מכוסה), וחיממו בו בטעות פיצה חלבית על גבי צלחת חלבית (צלחת שלא היתה בשימוש יותר מ-24 שעות לפני) שהניחו על הצלחת הרגילה של המקרוגל. א. מה דין הפיצה? ב. מה הדין של הצלחת? ג. איך מכשירם את המיקרוגל למעשה?

תשובה:


  • מיקרוגל המיועד לחימום מאכלי בשר, אם לא מקפידים תמיד שהמאכלים יהיו מכוסים לגמרי, חזקתו שדפנותיו בלועים מבשר על ידי האדים הרותחים העולים מן המאכלים[1].

  • בנוסף, הרבה פעמים דפנות המיקרוגל הבשרי אף מרוחות בשאריות רוטב בשרי.

  • על פי זה, אם בתוך 24 שעות קודם חימום הפיצה החלבית השתמשו במיקרוגל לחימום מאכלי בשר ללא כיסוי מוחלט המונע הגעת אדים חמים לדפנות המיקרוגל, או אם דפנות המיקרוגל היו מרוחות ברוטב של מאכלי הבשר, והפיצה התחממה ללא כיסוי המונע מעבר אדים רותחים, הפיצה אסורה, וכן הצלחת החלבית נאסרה[2].

  • אבל אם דפנות המיקרוגל היו נקיות ממאכלי בשר, וגם לא השתמשו במיקרוגל ב-24 שעות האחרונות לחימום מאכלי בשר ללא כיסוי מוחלט, הפיצה והצלחת החלבית כשרים[3]. אבל המיקרוגל נאסר[4].

  • אם הפיצה היתה מכוסה היטב בעת החימום באופן שנמנע מעבר אדים רותחים בינה למיקרוגל, הפיצה כשרה והמיקרוגל כשר[5].

  • מיקרוגל שנאסר, למנהגנו אין להכשירו[6].

  • גם אם המיקרוגל נאסר, עקרונית ניתן להמשיך להשתמש בו, ובתנאי שכל אוכל שיוכנס לתוכו לחימום יהיה מכוסה היטב בשני כיסויים באופן שיימנע לחלוטין מעבר אדים חמים בין האוכל לבין גוף המיקרוגל[7]



מקורות:

[1] ע"פ שו"ע יו"ד סי' צב ס"ח: "מחבת של חלב שנתנו בכירה תחת קדירה של בשר, הזיעה עולה ונבלע בקדירה ואוסרתה". ובהגהת הרמ"א שם: "וכל זה מיירי שהמחבת מגולה והזיעה עולה מן המאכל עצמו לקדירה שעליה (ארוך), וגם מיירי שהוא בקרוב כל כך שהיד סולדת בזיעה במקום שנוגע בקדירה. אבל אם אין היד סולדת בזיעה, הכל שרי כו'. וכן אם המחבת מכוסה, הכל שרי מידי דהוי אשתי קדירות נוגעות זו בזו דאין אוסרין זו את זו בנגיעה, כל שכן בזיעה. (מרדכי פרק כ"ה)".


וראה ספר בחצוצרות בית ה' עמ' 479-480 שהמציאות במיקרוגל היא שכאשר מחממים בו מאכל ללא כיסוי האדים מגיעים לחום של יד סולדת בו בכל חלל המיקרוגל.


[2] ראה שו"ע שם סי' צג ברמ"א: "ואם לקחו כיסוי רותח מקדירה של בשר ונתנו אותו על קדירה של חלב, אם שניהם חמים, שניהם אסורים אם יש מאכל בקדירה של בשר וחלב. ואם הכיסוי צונן והקדירה חמה, נמי שניהם אסורים אם התחיל להזיע תחת הכיסוי, דתתאה גבר". וראה פרי מגדים שם סי' צב משבצות ס"ק כח: "דאם התחיל להזיע שניהם אסורים דזיעה פולטת מן הכיסוי ונפל לתבשיל". והיינו שאדים העולים מתבשיל ופוגעים בכלי בעודם רותחים, גם אם הכלי צונן, הרי אלו מפליטים ממנו וחוזרים ואוסרים את התבשיל.


[3] כי הבלוע בדפנות המיקרוגל נותן טעם לפגם ואינו אוסר.


[4] כי דופנותיו הבלועות מאדי מאכלי בשר בלעו כעת מאדי הפיצה החלבית.


[5] ראה בחצוצרות בית ה' עמ' 481.


[6] לחוש לדברי החוות דעת סי' צב ביאורים ס"ק כו "שאינו מפליט ע"י הזיעה". וכן כתב בשו"ת מהרש"ם ח"א סי' צב ש"למעשה יש לפקפק בזה" – להכשיר ע"י אדים, לחוש לדעת הראשונים "דזיעה איננו מפליט".


[7] ראה שו"ת מעשה חושב, הרב לוי"צ הלפרין, ח"ה עמ' קמח; בחצוצרות בית ה' שם.