האם חייבים ללבוש טלית קטן בזמן שמתעמלים (והאם יש הבדל בין אם רצים ברחוב או מתעמלים במכון כושר)? ואם חייבים, האם מותר ללבוש את "גופיית ציצית" במקום ציצית מצמר שגורם לאי נוחות רבה כשמתעמלים ומזיעים?
א. רבים מהשלוחים ואנ"ש מתבקשים לעיתים קרובות לארח בביתם בשבת צעירים או צעירות המתעתדים להתגייר, על מנת שיוכלו לחוות באופן בלתי אמצעי את אורח החיים
האם חייבים להשתכר בפורים? ומה הדין במי שיודע מניסיון שהשכרות גורמת לו לזלזול במצוות?
בשבת ראש חודש אדר שחלה בפרשת תרומה מוציאים לקריאת התורה שלושה ספרים: אחד לפרשת תרומה, השני לפרשת ראש חודש, והשלישי לפרשת שקלים. כיצד יעשו כאשר
איזו ברכה מברכים על פרי הפפאיה, פסיפלורה (שעונית), וסברס (צבר), והאם יש בהם דין ערלה?
האם חייבים ללבוש טלית קטן בזמן שמתעמלים (והאם יש הבדל בין אם רצים ברחוב או מתעמלים במכון כושר)? ואם חייבים, האם מותר ללבוש את "גופיית ציצית" במקום ציצית מצמר שגורם לאי נוחות רבה כשמתעמלים ומזיעים?
[1] שוע"ר סי' כד ס"א: "אף על פי שאין אדם חייב לקנות טלית בת ד' כנפות כדי שיתחייב בציצית אלא דוקא אם רוצה להתלבש בטלית בת ד' כנפות חייב להטיל בה ציצית מכל מקום טוב ונכון להיות כל אדם זהיר וזריז ללבוש טלית מצוייצת כל היום כדי שיזכור המצות בכל רגע דוגמא לדבר כאדם המזהיר לחבירו על ענין אחד שקושר קשר באזורו כדי שיזכרנו ועל כן יש בציצית ה' קשרים כנגד ה' חומשי תורה וד' כנפות כדי שלכל צד שיפנה יזכור המצות".
[2] ראה טור או"ח סי' ח: "ואם ירצה להתעטף מיד בקומו כדי שלא ילך ד"א בלא ציצית או שיש לו ציצית בחלוקו יכול ללובשו מיד בלא ברכה ולכשיטול ידיו ימשמש בציצית ויברך להתעטף בציצית". ו"חלוק" פירושו הבגד הסמוך לבשר, כמו שכתב בשוע"ר מהדו"ב סי' ב ס"ב: "כשפושט מלבושיו וחלוקו לישן על מטתו ערום יזהר לכסות בשרו מעט מעט בסדין תחת חלוקו בטרם יפשיטנו ממקום זה בבשרו בענין שכשיפשטנו ממקום זה יהיה מקום זה כבר מכוסה בסדין ולא יהיה מגולה אפילו מעט מבשרו שלא לצורך אפילו רגע א'" (וראה במהדו"ק שם ס"א). מכאן שגם בגד שנוהגים ללובשו סמוך לבשר ממש, כעין "גופייה" שלנו, ראוי לקיים בו מצות ציצית באם יש לו ד' כנפות (ודלא כמו שכתבו: ספר שבט מיהודה גרינוולד פרשת כי תצא על הפוסק גדילים תעשה לך; פירוש ארגמן על מסכת ציצית ברייתא ה).
וכן פסקו: הגרב"צ אבא שאול בספרו שו"ת אור לציון ח"ב פ"ב סי' ד; הגר"ע יוסף בקובץ המעיין יח גליון ג עמ' 32 ובספר הלכה ברורה ח"א עמ' 167.
וראה גם הליכות שלמה תפילה פ"ג סי"א בשם הגרש"ז אוירבאך: "מותר ללבוש טלית קטן על בשרו ולא חשיב ביזוי מצוה, שהרי לובשו כדרך שלובש שאר בגדים". וכן הובא גם בשם הגרי"ש אלישיב בספר וישמע משה ח"ב עמ' יד.
[3] שוע"ר סי' ט ס"ד: "ומפני שיש אומרים שכל בגד שאינו מצמר ופשתים אינו חייב בציצית כלל מן התורה אלא מדברי סופרים לכן הרוצה לקיים מצוה זו מן המובחר יזהר שיהיה לו טלית גדול וטלית קטן של צמר לבן ויטיל בהם ציצית של צמר לבן ובזה מקיים מצות ציצית בלי שום פקפוק".
תוכן